Overgave aan het water

De vijfde feministische golf

Op zondag 30 april 2023 was ik op het strand van Texel. Precies daar waar de inspiratie voor mijn boek Voor onze dochters ontstond. Een heerlijke dag met tintelfrisse wind, knalblauwe lucht en een stralende zon. En zand tussen mijn tenen. Ik was daar met mijn vollemaanvriendinnen en we vierden de overgave. Overgave aan het water. Aan de grote vrouwelijke oceaan. Vol vertrouwen weten dat het goed komt.

De zilte Noordzeegeur hing in de lucht en de branding bulderde zachtjes. Schuimkopjes versierden de golven. 

Golven wordt gebruikt voor bewegingen die overspoelen. Ze brengen verandering en daarna is het even rustig. Totdat de volgende golf zich aandient.

IMG kopie

Wat is deze vijfde golf?

Terwijl de eerste vier feministische golven (zie kader beneden) nog niet geheel zijn uitgerold is daar nu de vijfde golf. De golf waarin vrouwen de oplossing zijn in plaats van het slachtoffer. Oplossing van alle wereldproblemen. De vijfde golf gaat over onze duurzame toekomst.

In de Covid-tijd zagen we dat vrouwelijke wereldleiders beter met de Covid-crisis omgingen. Tegelijkertijd kwamen er onderzoeksrapporten dat vrouwen betere managers en betere beleggers zijn. Dat bedrijven met vrouwelijke leiders minder aan greenwashing doen. Dat personeel zich gemiddeld genomen liefdevoller behandeld voelt door vrouwelijk leiderschap. 

De vijfde golf leert ons ook dat we de wereld niet helpen door vrouwelijke namaak-mannen te creëren. Maar dat iedere vrouw trots mag zijn op haar eigen identiteit en dat zij zich niet hoeft te schamen voor zichzelf of haar lichaam. Dat iedereen de unieke persoon mag zijn, die hij/zij/die is. 

En dat vrouwen – door hun biologie – heel geschikt zijn om dienende leiders te zijn. 

I A

Overgave aan de vijfde golf

De vijfde golf gaat over natuurlijk vrouwelijk leiderschap. Leiderschap zoals de natuur het bedoeld heeft. Moeder Natuur. 

We mogen ons overgeven aan de wijze natuur. Aan de vrouwelijke zee van creatie. Aan natuurlijk feminisme

Overgave dus aan de vijfde golf. Een vloedgolf die uiteindelijk alle oude destructieve systemen zal wegspoelen. Een golf die ons uit de schaarste en het geweld naar overvloed en liefde zal leiden. Leve de overgave!

Voor kleine groepen vrouwen geef ik de driedaagse cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap.

Op een mooie locatie in de natuur leer je hoe we onze natuurlijke en vrouwelijke leiderschapstalenten kunnen integreren in het leven van alledag. En in onze manier van leidinggeven aan onszelf en aan anderen. 

De vier eerste feministische golven

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven