Menselijkheid en reflectie op het nieuws van de week

Menselijkheid en reflectie op het nieuws van de week

Mijn missie is bijdragen aan een menselijke wereld voor iedereen. Mijn visie op de mensheid is dat we een diersoort zijn met een aantal bijzondere eigenschappen. En dat we door gelijkwaardige creatieve samenwerking overleven, voor elkaar zorgen en het meest succesvol en gelukkig zijn. 

In mijn blog reflecteer ik vanuit mijn visie en missie op het nieuws van de week.

Deze week werden we opgeschikt door de ernstige mishandeling van een meisje van 14 door een jongen van 14 in Amstelveen. Anderhalve week daarvoor was op Mallorca een Nederlandse man van 27 doodgetrapt door een groep van 9 Nederlandse jongens in de leeftijd van 18 tot 20 jaar.

Eerder dit jaar heb ik een artikel geschreven over de kwetsbare biologie van jongens. 

Pas bij 25 jaar zijn jongens gemiddeld breinvolwassen. Gemiddeld twee jaar later dan meisjes. Verder staan jongens onder invloed van een grote hoeveelheid testosteron dat tot risicovol, overmoedig en agressief gedrag kan leiden. Breinvolwassen betekent onder andere dat de neocortex voldoende impulsbeheersing en inlevingsvermogen kent om normaal met anderen te kunnen samenwerken en communiceren. Bij jongens kan dit laat op gang komen. Zo functioneren de hersenen van meisjes van 10 jaar oud soms volwassener dan die van jongens van 20 jaar oud. 

Jongens onder de 25 jaar kunnen, veelal in combinatie met groepsgedrag, eigen onzekerheid en gebruik van alcohol of drugs, en/of beïnvloedt door een mannelijke geweldscultuur, zonder dat ze echt goed doorhebben wat ze doen, het leven van een ander kapot maken. En dat niet alleen: ook zelf lopen zij hiermee schade op voor de rest van hun leven. 

Ik vind dat wij als samenleving en (mede)opvoeders verantwoordelijk zijn voor de omstandigheden/cultuur die leiden tot dit schadelijke gedrag van de kwetsbare jongens. Tijd voor cultuurverandering naar een meer menselijke en liefdevolle samenleving met meer oog en bescherming voor kwetsbaarheid.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven