unnamed file

Nieuwsbrief 17 – 2021 Reflectie en 2022 Inspiratie met bubbels

2022 Inspiratie

Allereerst wil ik jou een gezond en gelukkig 2022 wensen!
Een jaar waarin je aan jouw dromen kunt bouwen.
Een jaar met inspiratie en bewustzijn. Een jaar om je verbonden te voelen.
 
Afgelopen week hebben we afscheid genomen van 2021. Een jaar waarin we geprobeerd hebben om zo goed als mogelijk was te leven met de bijzondere omstandigheden van corona en klimaat. Soms werkten onze gedachten of onze omstandigheden niet mee. Dat is menselijk. Volgens mij doen we allemaal ons best om het zo goed mogelijk te doen. Wij zijn een bijzonder gevoelige diersoort met een brein dat geniaal en tegelijk zo kwetsbaar en afleidend is. We mogen met mededogen naar onszelf kijken. Lief zijn voor onszelf.

 

Voor mijzelf was het een speciaal jaar. Met de vervulling van een droom: het uitbrengen van mijn eerste boek. Een boek over de mensheid en over macht en onderdrukking. En over mannen en vrouwen, over de liefde en de natuur. Een boek dat ik iedereen gun om te lezen, omdat er zoveel instaat over onszelf. Om onszelf nog beter te leren begrijpen, om meer compassie te voelen en om geïnspireerd te raken om mee te werken aan een vreedzame en duurzame toekomst voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen.
 
Zo aan het begin van 2022 merk ik dat ik overstroom van inspiratie. Ideeën voor een volgend boek en een onlinecursus. En ik hoop zo dat de eendaagse cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap door kan gaan dit voorjaar.
 
Na de afgelaste cursusdagen in het najaar van 2021 en in januari en februari van 2022 vanwege coronamaatregelen kijk ik er ontzettend naar uit om straks de cursus te kunnen gaan geven aan de eerste groepen. Ik heb drie nieuwe data gepland: vrijdag 18 maart, donderdag 14 april en woensdag 25 mei.
 
De cursus wordt gegeven in een knus huisje in het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen, een schilderachtig park dat we ten volle zullen benutten tijdens deze dag.
 
Ik heb veel zin om zowel alle relevante leiderschapskennis uit onze evolutie als de best practices van modern leiderschap te mogen overdragen. Met oog voor het vrouwelijke en het mannelijke, de dilemma’s die dat geeft en welke oplossingen er mogelijk zijn.
En vooral om alle cursisten zodanig te inspireren dat ze aan het einde van de dag hun persoonlijke leiderschapsgids hebben ontwikkeld. Een leidraad en naslag voor hun authentieke eigen leiderschap. Voor een leven in geluk op alle momenten.

 

Binnenkort kun je je opgeven via mijn website. Mocht je nu alvast zeker willen zijn van je plekje op vrijdag 18 maart, donderdag 14 april of woensdag 25 mei stuur me dan een mail (info@monikabankert.com) dan zorg ik dat het goed komt, en ontvang je een mail met de inschrijvingslink zodra deze beschikbaar is.

 
 
Nieuws van de week – 2021 Reflectie met bubbels
 
Wat zullen de mensen na ons zeggen over de huidige tijd? Over het leven in 2021? De meeste mensen hebben het goed in materieel opzicht, misschien wel beter dan ooit. Toch is dat niet het belangrijkste weten we allemaal. Voor de mens draait het uiteindelijk om de beleving van welzijn en geluk. Gedachten spelen daarin een belangrijke rol.
 
Zorgen en informatie
Deze kunnen zorgelijk zijn over heden en verleden door corona, over mensen die we aan deze ziekte hebben verloren, over familie of vrienden met long covid en over maatregelen die psychische en financiële pijn veroorzaken. Gedachten over de toekomst zijn vaak nog zorgelijker. Het spreekwoord luidt dan ook: ‘De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ Met verwachte klimaat- en natuurrampen en misschien wel het einde van onze soort op de lange termijn valt er veel te vrezen. Ook op de korte termijn zijn er zorgen over hoe het verder leven met corona de samenleving in twee kampen splijt.

 

Dat is waar ik me het meeste zorgen over maak in ons land. Over onze ‘samen’leving. Informatie speelt hierin de hoofdrol. Wij ervaren gevoelens van boosheid, angst of wantrouwen op basis van informatie of het ontbreken daarvan. Wij maken beslissingen met behulp van informatie. Zoals op welke partij te stemmen bij verkiezingen of besluiten over wel of niet vaccineren. Betrouwbare informatie maakt dat we elkaar vertrouwen en goed kunnen samenwerken om alle uitdagingen (= positieve formulering van zorgen) te kunnen trotseren. Samen zijn we immers sterk.

 

Betrouwbaarheid van informatie
Betrouwbaarheid van informatie is dus een belangrijke voorwaarde voor duurzaam menselijk welzijn. Daarom is het opgenomen in de menselijkheidsindex. In 2018 heb ik de menselijkheidsindex ontwikkeld. Dit zijn de 10 voorwaarden voor menselijk welzijn. Holistisch gegroepeerd en makkelijk te onthouden. Er zijn 5 niveaus met ieder 2 voorwaarden. Vlak voor het ter perse gaan van mijn boek ‘Voor onze dochters’ heb ik besloten om mijn suggesties voor een menselijke wereld, inclusief de menselijkheidsindex, niet als bijlagen toe te voegen bij het boek.
 
Ik wil mijn lezers graag inspireren tot het zelf nadenken over de menselijke toekomst. Binnenkort zal ik overigens de menselijkheidsindex en de overige suggesties voor de overgang naar een menselijke wereld toegankelijk maken voor geïnteresseerden. Op een andere wijze, maar daarover op later moment meer.

 

Het vijfde niveau bevat de 9de en 10de voorwaarde voor menselijk welzijn en gaat over communicatie. Het is de smeerolie tussen alle voorgaande niveaus. Voorwaarde nummer 9 voor duurzaam welzijn is een betrouwbare communicatie tussen alle niveaus. En respectvol en liefdevol communiceren is nummer 10. Want het leven is liefde.

 

Techniek van informatie delen beïnvloedt onze ontwikkeling en samenleving
Als je onze menselijke culturele geschiedenis volgt dan zie je hoe de techniek van informatie delen onze ontwikkeling heeft beïnvloed. Zoals de uitvindingen van het schrift en de boekdrukkunst en later de massale reproductiemogelijkheden zoals het verschijnen van kranten en pamfletten. De uitvinding van de boekdrukkunst heeft bijvoorbeeld de verspreiding van kennis vergemakkelijkt en daarmee een versnelling van de wetenschap, want er kon vanaf dat moment laagdrempeliger worden voortgebouwd op wat al was ontdekt en opgeschreven. Het verschijnen van kranten en pamfletten maakte het mogelijk dat de menselijke uitbuiting van de slavernij van de zuidelijke staten bekend werd in de noordelijke staten van de Verenigde Staten met een burgeroorlog tot gevolg en de afschaffing van de slavernij.

 

De beeldende verslagen via de radio en filmuitzendingen over de misdaden tenen de menselijkheid in de tweede wereldoorlog leidde tot een wereldbewustzijn over mensenrechten en in 1948 tot aanname van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties.

 

Problemen door nieuwe techniek van informatie delen

Sinds enkele jaren zijn we in een nieuwe fase gekomen van informatie delen door de techniek van het internet en social media. Met deze techniek kan 1) iedereen informatie (nieuws) maken en verspreiden en 2) met de toepassing van algoritmes in (social) media platforms komen mensen in een eigen informatiebubbel.

Het voordeel van zelf nieuws maken en kunnen delen is meer transparantie in onze samenleving en meer aandacht voor voorheen onzichtbare onderdrukking. Het nadeel is dat het de hoor en wederhoor, de ethiek en de dubbelchecks van de journalistiek mist. Dus ontvangers van dit nieuws krijgen minder betrouwbaar nieuws. En de bubbel zorgt ervoor dat degenen in de bubbel geen genuanceerd beeld van het nieuws krijgen. Het is eendimensionaal en mist het perspectief van andere partijen.

 

De bubbels met onvolledige en onjuiste informatie zonder nuance leiden tot polarisatie waarbij de ‘ander’ of de ‘andere groep’ als onmenselijk wordt afgeschilderd. Dit is een gevaarlijke tendens, want als we de ander niet meer als medemens zien, ontstaat extremisme en een zogenaamde rechtvaardiging van misdaden tegen ‘andere’ mensen zoals het toepassen van bedreigingen, geweld en terreur. Waar zelfs de laatste tijd journalisten, zij die op zoek zijn naar de waarheid en betrouwbaar verslag willen doen van schadeveroorzakende gedragingen (van bijvoorbeeld de extremist), het slachtoffer van worden. Dit toont de ernst van de huidige (des)informatie-situatie die tot polarisatie, extremisme en onderling wantrouwen leidt.

 

Oplossing nodig voor een zorgeloze toekomst
Wat is de oplossing? Factcheckers in de media helpen, maar ik vrees dat mensen in een andere bubbel deze factchecks niet lezen. Is het een idee om, naast het doorbreken van bubbels door het veranderen van de algoritmes, het delen van nieuws of informatie te reguleren nu er zoveel fake nieuws en desinformatie bestaat? Gecertificeerd nieuws? Als beroepsbescherming van de journalisten zodat berichtgever neutraal wordt beschreven? Zonder belangen, alleen de feiten. Juist, volledig en genuanceerd volgens de ethische journalistieke principes. Betrouwbare en te vertrouwen informatie voor iedereen.
 
Zou dit mogelijk zijn? Zodat we weer een echte ‘samen’leving kunnen worden met gedeelde betrouwbare informatie en gedeelde menselijke waarden. Zorgeloos, want de grote uitdagingen van onze tijd pakken we samen aan. Met een perspectief van duurzaam welzijn en geluk. In vertrouwen en verbondenheid. Om te kunnen en te mogen leven in liefde.
 

Tot zover de zeventiende nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven