IMG

Nieuwsbrief 18 – Brugse schoonheid en it’s a man’s world

Brugse schoonheid

De eerste drie dagen van 2022 mocht ik doorbrengen in Brugge. Een wondermooie stad in België die in de 13e en 14e eeuw de handelshoofdstad van Noord-West Europa was. Veel uit die tijd is bewaard gebleven, omdat de stad geen destructie heeft ondervonden van de industriele revolutie of de tweede wereldoorlog.
 
Schoonheid is een belangrijke waarde in mijn leven. Ik geniet van schoonheid. Van mooie natuur, van mooie architectuur, van mooie kleding, van een mooi interieur en van een schoon verzorgd lichaam. Daar word ik blij van. Van een mooi opgeruimde kast. Van mooie bloemen. Van een mooie atmosfeer en zo kan ik nog wel even doorgaan.
 
En dan is Brugge genieten. De mooie middeleeuwse straten en kanalen, de mooie huizen, pleinen en etalages vol lekkernijen. De aandacht voor het mooie goede leven. De aandacht voor het detail. Voor de sfeer. Voor de zorgzaamheid. Voor elkaar. Deze aandacht heet liefde. Dat is voor mij waar het leven omdraait. Vandaar mijn credo: het leven is liefde.
 
Deze mooie energie uit Brugge heb ik meegenomen naar huis. Schoonheid inspireert. Ideeën om mijn inrichting mooier te maken, mijn kledingkast op te ruimen en om te schrijven! Schrijven voor mijn nieuwe online-cursus over de menselijke wereld en de nieuwsbrief: heerlijk de woorden laten stromen.
 
Ik hoop dat jij ook deze eerste week van 2022 een fijne energie hebt ervaren. Van schoonheid of andere waarden die jou inspireren. En van het nieuwe en frisse van een schone lei, een nieuw jaar.
 
Laten we er samen een mooi jaar van maken. Een jaar vol schoonheid en liefde!
 

Nieuws van de week – It’s a man’s world
 
We leven in een ‘man’s world’. Wat betekent een mannelijke wereld?
 
Onder andere dat onderdrukking normaal is. Ik bedoel met onderdrukking het misbruik van macht. Dus dat de ene mens schade veroorzaakt door zijn gedrag aan een andere mens (persoonlijk of zijn bezit) of aan de natuur. Dit is mogelijk, omdat de onderdrukkende mens zijn (fysieke, financiële, politieke, juridische of media) macht misbruikt. Onderdrukkend gedrag is machtsmisbruik voor eigen gewin of eigen ego.
 
Nieuws in de mannelijke wereld gaat bijna altijd over onderdrukkingsdaden. Bijvoorbeeld een meisje is verkracht en vermoord, of er is een plofkraak gepleegd. Of een president heeft de wetten aangepast zodat hij langer aan de macht kan blijven. Of een politicus verspreidt leugens, waardoor mensen worden misleid. Daarmee wordt hun gedrag (onderdrukkend) beïnvloed. En controleer maar, bijna altijd worden de onderdrukkende daden door mannen uitgevoerd.
 
Twee nieuwsfeiten van de mannelijke onderdrukkende wereld vielen mij op in deze eerste week van 2022.
 
De eerste is slecht nieuws over vuurwerk. Het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling bedroeg 773, een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Toen was overigens ook het vuurwerk verboden. De schade door vuurwerk in Nederland bedroeg dit jaar 10 miljoen, en dit is evenveel als bij een jaarwisseling zonder vuurwerkverbod.
 
Het enige mooie of voordeel dat ik kan bedenken gaat over siervuurwerk, zoals een spektakel in de lucht of sterretjes op een dessert. Het overige vuurwerk snap ik echt niet. Zoals het zware vuurwerk dat de afgelopen week de grond onder mijn voeten deed trillen alsof er zware bommen explodeerden.
 
Vuurwerk wordt bijna alleen door mannen afgestoken en laat onschuldige mensen en dieren schrikken, leidt tot gewonden en doden en schade aan onze omgeving, destructie en vervuiling. Zelfs hulpverleners, zij die goed doen, worden bestookt met vuurwerk. Waarom?
 
Waarom moeten mannen en jongens zich bewijzen met vuurwerk? Met alle onderdrukkende schade en slachtoffers tot gevolg? Het is voor mij een illustratie van de normaliteit van de schade en onderdrukking in een mannelijke wereld. Ego-gedrag met (zelf)destructie als gevolg wordt normaal gevonden en veelal met de mantel der liefde bedekt.
 
Het tweede nieuwsfeit komt van iets verder weg. De Saudische prinses Basmah (57) en haar dochter zijn vrijgelaten na bijna 3 jaar gevangenschap. Ze was gevangengenomen voordat ze begin 2019 met haar dochter Suhoud naar Zwitserland zou gaan voor een medische behandeling. Officieel is er geen aanklacht bekend. Ze zijn beiden gevangengehouden in een gevangenis waar veel politieke gevangenen zaten. De prinses staat bekend als voorstander van vrouwenrechten en heeft in het verleden kritiek geuit op misstanden in haar land.
 
Goed nieuws of slecht nieuws? Goed nieuws dat ze vrij is. Maar hoe vrij is ze? Mag ze het land nu uit? Het feit dat zij, de strijder voor vrouwenrechten, en haar dochter 3 jaar gevangen werden gehouden is heel slecht nieuws. Zij en alle andere politieke gevangenen worden gevangen gehouden om de (mannelijke) onderdrukkingspolitiek zijn gang te laten gaan. En ze zijn door hun hechtenis het slachtoffer van zeer ernstige onderdrukking.
 
De landen waar mensenrechten hoog in het vaandel staat doen voor mijn gevoel te weinig. We blijven handelen met landen die mensen met een afwijkende mening opsluiten. Politieke gevangenen zijn een misdaad tegen de menselijkheid. Onze wereld is nog steeds mannelijk helaas, waarin het recht van de stoerste en meest bedreigende vechtkrachtsterkste geldt.
 

In mijn geboortejaar, 1966, zong James Brown ‘It’s a man’s world, but it would be nothing, nothing without a woman of girl.’ Vrij vertaald: de man doet en bepaalt alles in deze wereld, maar hij is niets zonder de liefde en gezelligheid van vrouwen.

Dat was toen de enige rol van vrouwen in de wereld. De laatste 55 jaar is dat veranderd. Vrouwen dragen meer bij aan onze maatschappij. Ze hebben meer invloed gekregen. Maar niet genoeg. Er is nog teveel mannelijk machtsmisbruik.

Anno 2022 vind ik de volgende zin beter passend:
‘It’s still a man’s world, and this will not change without female leadership.’

Vrouwelijk leiderschap is dé oplossing voor verandering. Samen op weg naar een menselijke wereld. Ga jij er ook voor in 2022?

Op vrijdag 18 maart, donderdag 14 april en vrijdag 25 mei kun je de eendaagse cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap volgen. Interesse? Via link vind je meer informatie en kun je je opgeven als deelnemer.

https://lnkd.in/dYSkBQZu

Tot zover de achttiende nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven