Het leven is liefde x px verhaal en nieuwsbrief

Nieuwsbrief 19 – Quotes en meer vrouwelijk leiderschap

Quotes en meer

De afgelopen week was voor velen weer de eerste echte werkweek na de kerstvakantie. Voor mij ook. Ik ben voornamelijk bezig geweest met de ontwikkeling van een onlinecursus met de werktitel ‘Contouren van een menselijke wereld’. Ongelofelijk leuk om deze kennis op te schrijven en te kunnen doorgeven.

 

Door het diepgravende onderzoek naar de mensheid dat ik heb gedaan voor mijn boek Voor onze dochters verkreeg ik veel meer kennis dan ik in het – toch al lijvige – boek kon verwerken. Een stuk daarvan komt nu dus in deze online ‘ontdekkingsreis’.
 
Ook de cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap vloeit voort uit deze kennis over de mensheid, en daarnaast uit mijn eigen leiderschapservaringen en uit verworvenheden van de leiderschapswetenschap. Hier zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus mocht je iemand kennen die hier interesse voor heeft schroom dan niet om deze nieuwsbrief of de onderstaande link te delen:
 
 
En verder ben ik aan de slag gegaan met de vormgeving van de quotes die ik op sociale media deel. Bijgaand de quote ‘nieuwe stijl’ uit Voor onze dochters die ik afgelopen vrijdag als verhaal en vandaag als bericht op Facebook en Instagram heb gepost. Nu helemaal in lijn met de vormgeving van Voor onze dochters. Veel dank aan vormgeefster Esther Snel voor haar hulp bij alle details. Ik ben er heel blij mee.
 
En ik hoop dat mijn quotes je mogen inspireren…
 
 

Nieuws van de week – Meer vrouwelijk leiderschap in ons land

Deze week is het nieuwe kabinet geïnstalleerd en voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn 14 van de 29 bewindslieden vrouwelijk en wordt de helft van de ministersposten bezet door vrouwen.
 
Voor het bedrijfsleven komt er ook meer vrouwelijk leiderschap, want begin dit jaar is een nieuwe wet van kracht geworden waarin verplicht de raad van commissarissen van een beursvennootschap moet bestaan uit tenminste een derde mannen en een derde vrouwen. Als dit niet het geval is kan een nieuwe commissaris niet benoemd worden. In de praktijk betekent dit vooral dat er meer vrouwen worden benoemd, want een groot deel van de RvC’s haalden in het verleden het toen nog geadviseerde vrouwenquotum van 30% niet.
 
Het quotumadvies en de verplichte rapportage over het quotum hadden de afgelopen jaren niet het gewenste effect. Vandaar nu een verplicht quotum. Het blijkt namelijk dat het menselijk is om in eerste instantie voor mensen te kiezen die op je lijken. En dus kiezen mannen eerder mannen.
 
Maar waarom zou je meer vrouwelijk leiderschap willen? Daar pleit ik ook in Voor onze dochters voor. Waarom? En waarom zou dit 30% moeten zijn? Uit wetenschappelijk onderzoek uit de vorige eeuw is gebleken dat bij dit percentage, hoewel 20% ook genoemd wordt, er verschil gaat ontstaan in cultuur en besluitvorming. En met meer vrouwen op leidinggevende posities wordt de cultuur menselijker en meer gericht op de lange termijn.
 
Afgelopen week heb ik een online uitzending gevolgd van de Universiteit Utrecht over een onderzoek naar de vraag of personeel beter af is met vrouwelijke managers. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Bij de vraag welk percentage vrouwelijke managers dan gewenst was gaf de in het panel aanwezige CEO van Rabobank Wiebe Draijer aan dat hij zelf de voorkeur heeft voor 50 tot 60% vrouwen op management, directie, bestuurs- of RvC-niveau om de positieve invloed van vrouwen op de organisatie optimaal te benutten.
 
Dus vrouwelijk leiderschap is goed voor Nederland. Goed voor het bedrijfsleven, not-for-profit organisaties en goed voor de overheid.
 

Tot zover de negentiende nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven