nov afscheid

Nieuwsbrief 20 – Schrijf Geschiedenis en The Voice

Schrijf Geschiedenis II

  

Afgelopen zaterdag beleefde ik de derde livedag van de 100-daagse cursus Schrijf Geschiedenis in het Sir Adam Hotel in Amsterdam. Het was weer een supermooie en leerzame dag die ik samen met een hele leuke groep vrouwelijke collega-schrijvers heb meegemaakt. En net zoals bij de eerste twee dagen heb ik weer genoten van het enthousiasme en de deskundigheid van schrijfmentor Christine Pannebakker en haar team. Ook deze dag was om nooit te vergeten.

Hieronder een foto van Petra van Vliet gemaakt op de tweede livedag in november tijdens de schrijfopdracht met het thema Afscheid. Je ziet me helemaal opgaan in het schrijven en in de omgeving op de kade aan het stromende IJ. Een beetje melancholiek voelde ik me over de stad waar ik zolang heb gewoond en nog steeds zo graag kom.

Mijn gedachten waren op dat moment ook bij de watermens waar we te lang afscheid van hebben genomen en die wat mij betreft weer helemaal terug mag komen in dit tijdperk van Aquarius. Met haar liefhebbende, gevoelige, muzikale, go with the flow, bewuste en relaxte kwaliteiten om de gestresste en agressieve delen te helen en de mensheid te verbinden naar een staat van overvloed.

Daar zijn we helaas nog niet. Zo spraken we gisteren tijdens de derde livedag natuurlijk over het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice dat onthuld was door het onderzoek van BOOS, en over de reactie van John de Mol en van zijn vrouwelijke personeel in het AD: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.’ De betreffende uitzending van BOOS is op dit moment 9,4 miljoen keer bekeken. Ik denk een Nederlands televisie/online record.

Het lijkt mij een goed idee als John aan al zijn Talpa personeel, en ook aan zichzelf en de daders, een boek cadeau geeft over vrouwenonderdrukking en waar dat vandaan komt. Ik ga Talpa morgenochtend direct bellen over deze boekentip.


Nieuws van de week – Vrouwenonderdrukking bij The Voice


Het nieuws van de week, hierboven al genoemd, inspireerde me eergisteren tot een bericht op sociale media waarin ik het grensoverschrijdend gedrag iets ruimer uitleg. Zodat de ernst nog duidelijker wordt en de context waarbinnen dit gebeurt.

Ook de ongewenste intimiteiten rondom het programma The Voice zijn een vorm van vrouwenonderdrukking. De mannelijke coach/bandleider/regisseur misbruikt zijn macht om het jonge meisje iets aan te doen waar zij niet om heeft gevraagd en waar zij geen toestemming voor heeft gegeven. Hij jaagt haar angst aan en geeft haar trauma’s. En in het ergste geval is hij zelfs zonder toestemming haar lichaam binnengedrongen. Vrouwenonderdrukking gaat over machtsmisbruik door mannen of het mannelijke systeem waarbij vrouwen op een of andere manier schade ondervinden.

Bij alle vormen van vrouwenonderdrukking is er een seksuele component, direct in het geval van ongewenste intimiteiten of indirect als het bijvoorbeeld gaat om imponeergedrag en het niet kunnen omgaan met vrouwelijke onafhankelijkheid en zelfstandigheid. De mannelijke maatschappij, inclusief religie, is in feite om het klein (onderdrukt) houden van vrouwen heen gebouwd onder het mom van bescherming en goed voor hen zorgen.

Op dit moment zien we dat de mannelijke maatschappij in transitie is naar een menselijke maatschappij, maar we zijn er nog lang niet. Een hele maatschappij veranderen is lastig. Simpeler is het om als individu je steentje bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Daarom hierbij mijn oproep aan iedereen die een dader zou kunnen zijn: leef je in de ander in en vooral beheers jezelf. Jouw seksuele behoefte of de behoefte aan bevestiging van jouw (mannelijke) eigenwaarde mag nooit leiden tot ongewenste intimiteiten.

Inlevingsvermogen en impulsbeheersing zijn belangrijke eigenschappen om dit te voorkomen en ook een volwassen gevoel van eigenwaarde. De eerste twee zijn meestal iets minder goed ontwikkeld in het mannelijk brein en ontwikkelen zich ook later bij jongens dan bij meisjes. Dit betekent dat mannen hier extra alert op moeten zijn.

En aan een gezond gevoel voor eigenwaarde kan worden gewerkt door de daders. Misschien is er een ongeneeslijke categorie en voor hen geldt dat ze zichzelf niet meer in de voor hen gevaarlijke situaties moeten begeven.

Ik hoop dat het mogelijk is. Voor alle vrouwen, en speciaal voor de jonge vrouwen in kwetsbare posities. En ook, hen mag ik niet vergeten, voor jonge mannen die slachtoffer kunnen worden van homoseksueel machtsmisbruik.
 

Tot zover de twintigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven