Jouw unieke leiderschap
Het was zo’n week waarin ik veel had gepland. Dat overkomt me wel vaker. Een te optimistische planning. Aan het einde had ik een gemengd gevoel. Ik was de hele tijd bezig geweest, maar wat was er nu van mijn plannen terechtgekomen?
Toen hielp het me om met mededogen naar mezelf te kijken en rustig de dagen te doorlopen. Ik bleek meer tijd aan opruimen te hebben besteed dan ik had gepland. De resultaten daarvan, opgeruimde emails, bestanden, administratie en kantoor, gaven me vervolgens zoveel rust dat ik daarna geconcentreerd aan mijn plannen kon werken. Het is een beetje als met de seizoenen, maar dan in het klein. Soms wat loslaten en opruimen, soms rust, soms bouwen en groeien, soms oogsten. Go with the flow, de weg volgend naar mijn doelen om daarmee bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.
De plannen waaraan ik vervolgens heerlijk heb gewerkt waren het begin van het eBook over de menselijkheidsindex, én het vervolmaken van de cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap. Over enkele weken is het al zover en ik kan niet wachten om alle kennis en inzichten te delen. Ik word er zo blij van om hiermee bezig zijn. En ik hoop jij straks ook!
Op deze eendaagse cursus bouw je aan jouw unieke leiderschap vanuit de bril van de natuur, van onze evolutie. We zitten in een schattig huisje in het Thijssepark in Amstelveen. Dit prachtige park zal je helpen in het ontdekken en versterken van jouw natuurlijke vrouwelijke leiderschap.
Er zijn nog enkele plaatsjes beschikbaar op vrijdag 18 maart, donderdag 14 april en vrijdag 25 mei. Opgeven kan via https://www.monikabankert.com/
Gun jezelf een dag van herijking en bezinning. Want zoals de L’Oréal reclame al zei:
je bent het waard. En weet: de wereld (in welke omvang dan ook) wacht op jou!
Nieuws van de week – Stormachtig schadenieuws
Dit was de week van de harde wind. Als ik het zo optel waren er drie stormen met code oranje in de afgelopen vier dagen. Ze heten Dudley, Eunice en Franklin en de ‘vrouwelijke’ storm kwam zelfs tot code rood. Stormen maken schoon en veroorzaken schade, soms met hele ernstige gevolgen.
Wij kunnen als mensen elkaar ook schade toebrengen. Soms bewust en soms onbewust. Ik las in de krant over een deflatie van begrippen die te maken hebben met 1) aanbrengen van schade aan anderen en 2) met het ontvangen van schade veroorzaakt door mensen of andere natuurlijke fenomenen.
1) het begrip grensoverschrijdend gedrag
Deze term is gerelateerd aan machtsmisbruik (door de daders) en de schade voor de slachtoffers varieert van fysiek geweld en seksueel misbruik tot en met het onheus bejegend worden waarbij de dader grenzen van het slachtoffer overschrijdt en waarvan het slachtoffer dus schade ondervindt.
2) het begrip trauma
Trauma komt uit de psychiatrie en staat voor een ernstig psychisch lijden naar aanleiding van een traumatische ervaring met een langdurige invloed op denken en gedrag. Tegenwoordig wordt de term gebruikt voor elke ervaring die gedurende enige tijd een negatieve invloed uitoefent op de gedachten van het trauma-slachtoffer. Trauma is het psychische gevolg voor het slachtoffer. Het is overigens niet alleen voorbehouden aan de gevolgen van bewust of onbewust menselijk schadelijk handelen, maar kan ook veroorzaakt worden door samenlopen van omstandigheden.
De kern van het verhaal is dat we in ons samen leven en samen werken rekening moeten houden met elkaar, en dat we de ander geen schade moeten toebrengen, dus dat we geen grenzen overschrijden. Iedereen heeft macht en kan anderen schade toebrengen: fysiek en verbaal, direct of indirect, in echte leven of in social media. Iedereen kan ook een slachtoffer zijn en (langdurig) last hebben van de aangedane schade.
Laten we vooral lief en respectvol zijn naar elkaar toe. Wij zijn een heel gevoelige diersoort. Hyperintelligent, maar ook heel kwetsbaar. Goed om ons hier continu bewust van te blijven. Ons kwetsbare zelf en de kwetsbare ander.
Ik hoor je denken: door schade en schande worden we wijs. Dat is waar. Ik geloof dat het leven ook vooral leren is. Een mooie opdracht is om het door schade en schande wijs worden vooral te relateren aan ons eigen gedrag. En daarbij de anderen zoveel mogelijk in hun waarde te laten.
En dan weer even terug naar de andere categorie schade, die van de stormen. Als we vanuit het dader/slachtoffer perspectief naar stormen kijken zijn we eerst vooral slachtoffer van stormen. Maar als ze door klimaatverandering zijn ontstaan, zijn we eigenlijk ook allemaal een beetje mede-dader…
Tot zover de vierentwintigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.
Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.