mamafotoblur inzoom

Nieuwsbrief 31 – Ongewenst gedrag op de werkvloer en hoop voor de toekomst

Ongewenst gedrag op de werkvloer 


Wat heeft ongewenst gedrag te maken met onze evolutie? Welke rol spelen de laatste culturele ontwikkelingen? En wat kun je eraan doen?

Afgelopen maandag mocht ik daarover bij de gemeente Amsterdam spreken. Tijdens de hybride lunchlezing ‘Ongewenst gedrag op de werkvloer’ ging ik in op de evolutie van (biologisch) menselijk gewenst gedrag in combinatie met de laatste culturele ontwikkelingen in onze maatschappij. Heel fijn dat ik een deel van mijn kennis mocht delen in het proces van bewustwording rondom dit onderwerp. Veel dank alle aanwezigen in de zaal en online voor jullie aandacht en goede vragen!

Normoverschrijdend seksueel gedrag (een vorm van ongewenstgedrag) staat volop in belangstelling. Schokkend gedrag in de vorm van het TVOH schandaal begin dit jaar leidde tot een explosie van meer schandalen en het begin van een bewustwording in ons land, ruim 4 jaar na de start van de #metoo beweging in de USA. Normoverschrijdend seksueel gedrag is een combinatie van biologie, persoonlijkheid van de daders, (organisatie)cultuur en machtsverhoudingen. Meestal zijn mannen de daders. Maar niet altijd zoals het recente schandaal rond Volt laat zien.

Toevallig is de dag na mijn lezing, op 5 april, Mariëtte Hamer gestart als onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel. Daarbij hoort niet alleen normoverschrijdend gedrag op de werkvloer maar ook daarbuiten. Denk aan verkrachtingen (1 op de 9 Nederlandse vrouwen wordt ooit verkracht in haar leven), feminicide (moord op vrouwen in de relationele sfeer) en intimidatie op straat zoals sissen.

Onze natuurlijke kernwaarden spelen een hoofdrol bij cultuurverandering. Iedereen zou menselijkheid weer centraal moeten stellen. Vrijheid is daarin ons hoogste goed inclusief het bewustzijn van de grenzen van vrijheid: doe wat je wilt maar schaadt niemand. Wees zorgzaam in je communicatie en je gedrag naar anderen. Anderen met wie we gelijkwaardig zijn. Er is namelijk alleen wij.

Ik geloof dat het kan lukken als iedereen dit gaat leven, inclusief onze menselijke samenwerkingsverbanden (zoals overheden, bedrijven, sportclubs etc.). Deze waarden zitten tenslotte in alle vezels van ons lichaam, in ons gevoel en ons instinct.

Wil je meer weten over onze evolutie en ons menselijke gewenste en ongewenste gedrag? Over de ontwikkeling van het mannelijke en vrouwelijke? En waarom vrouwen onderdrukt worden? Te maken krijgen met discriminatie, intimidatie en geweld?

De antwoorden vind je in ‘Voor onze dochters’. Dit boek is een persoonlijke zoektocht naar de waarheid over mannen en vrouwen en onthult onze geheime evolutie. Op deze website kun je een gesigneerd exemplaar van het boek bestellen. Verder verkrijgbaar via alle bekende verkoopkanalen, ook als eBook.


Nieuws van de week – Hoop voor de toekomst
 

Net zoals vorige week overheerst nog steeds de oorlog in Oekraine. Uit de informatie die tot ons komt overheerst het beeld van een sadistisch Russisch leger. Nu waren burgers het doelwit die huis en haard hadden achtergelaten om te ontvluchten aan hun aggressors. Terwijl ze met duizenden stonden te wachten op treinen die hen in veiligheid moesten brengen werd het perron bestookt met een raketaanval. Honderden onschuldigen mensen kunnen het niet navertellen. Waarom? Waarom doen mensen elkaar dit aan? Zijn de daders robots? Als mens kun je dit toch niet doen?

Ik heb geleerd in mijn zoektocht dat er in de ontwikkeling van jongensbabies gedurende de zwangerschap hersencellen die sociaal gedrag en emoties reguleren worden vernietigd. Deze cellen waren gedurende de eerste 8 weken van de zwangerschap aangemaakt, want jongensbabies hebben voordat het testosteron in de teeltballen zijn werk kan doen een standaard menselijk lichaam. En dat is vrouwelijk. Het wordt nog ‘erger’ in deze mannelijke hersenen, want naast het kapotmaken van een vrouwelijk niveau van sociaal gedrag worden er extra hersencellen aangemaakt in de gebieden die agressie en seksuele driften aansturen. Krijg je dan moordmachines?

Gelukkig spelen opvoeding en cultuur ook een rol. De vraag is of we het leiderschap in onze wereld kunnen overlaten aan mannelijke hersenen die biologisch zijn geprogrammeerd voor voortplanting en voor de rol van beschermer van vrouwen en kinderen. Ten koste van alles.

Vrouwen kunnen ook beschermen en agressief zijn, maar bij vrouwelijk gezonde hersenen is er minder kans op (excessief) geweld. Meer impulsbeheersing, inlevingsvermogen en taalvaardigheid maakt hen tot betere leiders waarbij het gesprek boven competitie, dreiging en geweld gaan.

Met meer vrouwelijk leiderschap is er dus hoop op een vreedzame toekomst. Er zijn steeds meer vrouwelijke leiders, zowel in de politiek als het bedrijfsleven, maar we zijn er nog lang niet. Daarom is het belangrijk om het goede nieuws van vorige week, waar ik door een van de nieuwsbrieflezers op werd geattendeerd, te noemen.

Op 31 maart werd bekend dat NS president-directeur Marjan Rintel de nieuwe CEO van KLM wordt. Zij heeft de belangrijke opdracht om onze nationale luchtvaartmaatschappij voor te bereiden op een duurzame toekomst met een op dit moment voor KLM slechte financiële situatie ontstaan door de coronapandemie. Hierbij moet zij om kunnen gaan met het politieke krachtenveld van de Fransen die in dat proces alle middelen (en dat is meer dan het scala dat we in Nederland gebruiken) in zullen zetten ten faveure van hun nationale belang. Aan haar de wijze taak om besluiten te nemen die recht doen aan dat wat het beste is voor het welzijn van alle betrokken, inclusief de toekomstige generaties. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich niet met een Frans kluitje in het riet laat sturen.

Tot zover de eenendertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven