IMG mb

Nieuwsbrief 35 – Schrijf geschiedenis in de zon en Goddelijke Regels

Schrijf geschiedenis in de zon 

Deze week mocht ik samen met 9 andere geluksvogels twee dagen in het Sir Adam hotel verblijven als onderdeel van de 100-daagse cursus Schrijf Geschiedenis van Christine Pannebakker. Tijdens deze intensieve cursus leer je een boek schrijven met alles wat daarbij komt kijken. Ook voor degenen die al een boek hebben geschreven, zoals ik, is deze cursus relevant om nieuwe inspiratie op te doen en je schrijfkennis weer op te frissen.

En het was fantastisch. Wat heb ik veel geleerd!
Net zoals afgelopen najaar toen ik de cursus ook volgde.

Ik heb veel zin om hiermee aan de slag te gaan in mijn nieuwe ‘schrijfproject’. Waarover later meer…

En we zijn allen naar huis gegaan met een prachtige set foto’s gemaakt door fotografe Petra van Vliet, waarover ik in Nieuwsbrief 33 schreef. Zoals deze foto waarop ik voor het Eye Filmmuseum ‘geschiedenis’ schrijf in de zon. Ja, het was weer super.

Nieuws van de week – Goddelijke Regels
 
Twee weken geleden schreef ik in de nieuwsbrief naar aanleiding van de film ‘l’événement’ over de beslissingsmacht van de vrouw over haar eigen lichaam. Ik kom er nu weer op terug, omdat de afgelopen week de tekst griezelig actueel is geworden. Er is deze week naar buiten gekomen dat het in meerderheid conservatieve Amerikaanse Hoog-gerechtshof waarschijnlijk van plan is het federale abortusrecht af te schaffen.
Als dat lukt dan gelden alleen de eigen abortuswetten van de Amerikaanse staten. Voor vrouwen in California maakt het niet zoveel uit, omdat de wetten in deze staat het recht op abortus goed hebben beschermd. Maar voor vrouwen in de staten in het Zuiden en Mid-West is dit niet het geval. In Texas, en sinds deze week ook in Oklahoma, is zelfs iedereen – inclusief de taxi-chauffeur die de vrouw naar een abortuskliniek brengt – die meewerkt aan een abortus vanaf zes weken zwangerschap strafbaar.

Deze zes weken is gebaseerd op de hartslag van het embryo dat vanaf dan te horen is. En tegelijkertijd kan zes weken zwangerschap ongemerkt voorbij gaan, vooral als de vrouw het niet verwacht. Het is tenslotte pas twee weken nadat je ongesteld zou moeten worden en vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen dat nog helemaal niet vreemd vinden.

‘Wie gaat er over het vrouwenlichaam?’

Als het federale abortusrecht inderdaad wordt afgeschaft dan gaan de conservatieve politici en rechters over het vrouwenlichaam geïnspireerd op de waarden van de Amerikaanse protestantse kerk. Deze kerk zegt dat alleen God over het leven gaat en God’s wil (wie weet wat God of het Goddelijke wil?) wordt gepresenteerd door deze menselijke organisatie. Dit betekent voor een aanzienlijk aantal Amerikaanse vrouwen een stap van bijna vijftig jaar terug in tijd. Hier zien we vrouwenonderdrukking in actie.

Degenen die mijn boek hebben gelezen weten dat Goddelijke Regels, zijnde de interpretatie van mensen over de Regels van het Goddelijke, in de praktijk het grootste en machtigste vrouwenonderdrukkingsinstrument ter wereld is. Zoals ook dit nieuws uit USA laat zien.


Tot zover de vijfendertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt. 

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven