unnamed file

Nieuwsbrief 37 – Nomaden en presenteren met boerka* (*-> correctie gezichtsbedekking)

Nomaden

Ik weet niet of het met jou ook zo is, maar ik geniet enorm van reizen. Het inspireert me en maakt me blij. Vol verwondering observeer ik en dompel me onder.

De afgelopen week was ik in New York zoals jullie in de vorige nieuwsbrief hebben kunnen lezen. En in Madison in de aangrenzende staat New Jersey (op 1 uur rijden met de trein vanaf NY) met als hoofdreden het afstuderen van mijn middelste bonusdochter aldaar. Samen met Marco, zijn ex-vrouw en vier van onze zes (bonus)dochters hebben we deze bijzondere gebeurtenis ervaren.

Ik heb bij de ceremonie aldaar echt kunnen proeven van het Amerika als deelnemer, als bonusouder van een afgestudeerd kind.* Hoe mooi om dan ook de Amerikaanse tradities en rituelen te mogen meemaken. Hier schrijft een gelukkig mens.

Bij iedere reis is er altijd de realisatie dat het een privilege is, én dat het zo bij ons menszijn hoort. Als je onze evolutie bestudeert dan realiseer je je dat het leven op een plek pas relatief recent in onze menselijke geschiedenis een gewoonte is geworden. Om precies te zijn sinds het ontstaan van landbouw. Daarvoor, miljoenen jaren lang, waren we nomaden.

Dus ons diepste instinct voelt zich heel vertrouwd, blij en gelukkig met reizen. Als je de kans hebt – en je hoort niet bij de groep mensen die het liefste thuis is – dus gewoon doen en van genieten, en als het kan natuurlijk met zo min mogelijk CO2 schade.

* Wil je een gevoel krijgen van deze typische Amerikaanse ‘afstudeer’ sfeer? Bekijk dan de reel die ik zaterdag 21 mei op mijn instagramaccount heb gepost.

 
Nieuws van de week – Presenteren met Boerka* (*-> correctie met gezichtsbedekking) – Mannen doe iets!
 

De angst voor vrouwen bereikte gisteren nieuw hoogtepunt, toen in Afghanistan ook de televisiepresentatrices hun gezicht moesten bedekken. Dit bevel was een logisch gevolg van de begin deze maand opnieuw ingevoerde regel over het verplicht dragen van een boerka (de compleet afdekkende doek met gaas voor de ogen) voor vrouwen die zich in de openbare ruimte begeven. Deze regel gold ook in de vorige machtsperiode van de Taliban van 1996 tot 2001.

Al eerder kwam een verbod op onderwijs voor meisjes en vrouwen en een verbod voor vrouwen om in televisieseries te spelen. Verder mogen Afghaanse vrouwen sinds maart alleen reizen onder begeleiding van een mannelijk familielid. En om de onderdrukking compleet te maken: de meeste vrouwen mogen niet meer werken en vrouwen mogen geen leidinggevende rollen meer op zich nemen.

Het is zelfs nog erger. Dat vrouwen er in Afghanistan louter zijn om mannen te dienen en te plezieren blijkt uit de oproep die de Taliban al vorig jaar naar alle dorpsoudsten hebben gestuurd met de vraag of zij een lijst willen maken van alle meisjes boven de 15 en weduwen onder de 40 die als cadeau kunnen worden gegeven aan hun milities.

Mijn conclusie is dat de angst van mannelijke machthebbers voor de vrouwelijke kracht tot grove onderdrukking en schending van vrouwenrechten leidt. En tot onmenselijke leefomstandigheden voor vrouwen. Onder het mom van religie – het is Gods wil (maar wie weet wat Gods wil is?) – maken ze vrouwenlevens kapot. Wie neemt het op voor deze vrouwen?

Religie heeft al vaker als instrument en dekmantel van mannen gediend om vrouwen te onderdrukken. En ons spirituele brein is daar vatbaar voor. Een mooi verhaal met een connectie naar een hogere universele macht blijkt goed te werken. Overal ter wereld en zelfs in ons land zijn er vrouwen die vrijwillig onder het mom van religie hun vrijheden of rechten beperken vanwege de mannelijke angst voor de macht van hun schoonheid of intelligentie.
 
Biologisch gezien kan het optreden van de Taliban en het bijbehorende ministerie van Deugd en Zonde worden beschouwd als een ultieme daad van bescherming. Mannelijke zoogdieren zijn immers geprogrammeerd om vrouwelijke zoogdieren en hun nageslacht te beschermen. Met meer spierkracht en testosteron zullen ze alles te doen wat nodig is voor de overleving van hun ‘groep’. Zij zijn immers de helpende helden.
Dan doe ik hierbij een oproep aan alle mannen met een gezonde – en niet een door vrouwenangst of vrouwenhaat geregeerde – beschermingsdrang. Doe iets!
 
Leer je broeders wat normaal is, zodat alle vrouwen in Afghanistan en alle overige onderdrukte vrouwen waar ook ter wereld weer een menselijk leven kunnen leiden met alle mensenrechten die daarbij horen, inclusief het recht op zelfbeschikking. En mocht je nog beschermingsdrang over hebben val dan alsjeblieft geen vrouwen lastig met ongewenst gedrag, maar help het klimaat en de natuur en verlos de wereld van geweld, dictators en extremisten.
 
Hoe het verder ging met de presentatrices in Afghanistan? Zij waren gisteren burgerlijk ongehoorzaam en negeerden de nieuwe regel. De sanctie van baanverlies op het niet opvolgen van het bevel was namelijk niet zo krachtig. De presentatrices waren van mening dat ze ook hun baan zouden verliezen als ze het bevel wel opvolgden. Want wie wil er nu kijken naar een
pratend doek* (*correctie zie tekst hieronder)? Dan kun je net zo goed naar de radio luisteren.
 
* Correctie zondagavond 21.00 uur: De Taliban machthebbers hebben gezegd dat de ogen wel zichtbaar mogen zijn. Dit betekent dat een boerka niet hoeft, dus de titel klopt niet meer. Iets minder erg: er mag nog een half vrouwelijk gezicht in beeld zijn en geen pratende doek zoals ik hierboven schreef.
De presentatrices hebben zich vandaag (zondag) aangepast aan het bevel. Maar wel in een variant van gezichtsbedekking waarin zoveel mogelijk van gezicht zichtbaar bleef: ze droegen een dunne zwarte doek vanaf het onderste puntje van de neus tot en met de hals en als je goed keek kon je de mond nog zien. De omroep heeft verklaard dat de presentatrices dit onder dwang doen en niet uit vrije wil.
 

Tot zover de zevenendertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven