Inspirerend Berlijn
Fietsen door zonnig Berlijn langs de bekende bezienswaardigheden om drie fantastische startups te bezoeken en ’s avonds chique dineren in de mooiste business club van de stad. Ik voel me een bevoorrecht mens.
Van donderdag tot en zaterdag mocht ik deze levendige stad verblijven samen met mijn IMRA ‘collega’s/vrienden’. IMRA is een vereniging van zelfstandige interim-managers die ook registeraccountant zijn. En naast schrijver ben ik dat ook. Ons Berlijnse lid Pim had het prachtige programma bedacht en perfect georganiseerd. Waarvoor heel veel dank!
Soms denk ik wel eens dat ik twee hele verschillende beroepen heb, maar deze dagen voelde dat niet zo. De startups bleken inspirerende voorbeelden te zijn van storytelling, en tegelijk beïnvloeden zij door hun ‘disruptieve’ gedrag de wereld. Zij schrijven dus geschiedenis, omdat zij de markt veranderen. Hun toetreding is bedreigend en verwoestend voor bestaande organisaties en verandert ook ons leven.
De startup verhalen, die vaak een mengeling zijn van persoonlijke ervaringen, een diepgevoelde missie en alle problemen die komen kijken bij het opzetten (en financieren!) van een nieuw bedrijf, waren zonder uitzondering interessant en vooral spannend genoeg voor een heldenboek. Gaan ze het redden of toch niet?
Lijkt me een goede reden om over een paar jaar weer deze mooie Berlijn startup fietstocht te houden… wordt vervolgd.
Afgelopen woensdag werd bekend dat onderhandelaars van het Europese Parlement en de lidstaten het eens zijn geworden over een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstop.
Er is afgesproken dat in principe over 2 jaar (en voor Nederland over 4 jaar – waarschijnlijk omdat we al een regel hebben van 33%) de Raad van Commissarissen van een groot bedrijf voor minstens 40% uit vrouwen moet bestaan. Ter vergelijking gemiddeld bestaan de RvC’s van beursfondsen voor 33,2% uit vrouwen. Dit is een gemiddelde, want slechts 61 van de 89 beursfondsen voldeden in 2020 aan de nieuwe Nederlandse wet van 2022 die zegt dat deze voor 1/3 uit vrouwen moet bestaan. Voor 28 beursfondsen nog werk aan de winkel dus. Daarnaast zullen de meeste fondsen actief moeten werven om over 4 jaar het quotum van 40% te behalen.
In plaats van 40% voor RvC’s kan ook geopteerd worden voor een quotum van RvC en Raad van Bestuur gezamenlijk van 33,3%. Dit is voor Nederlandse grote bedrijven waarschijnlijk een lastigere optie, want de RvB’s van beursfondsen in Nederland bestonden in 2020 slechts voor 13,6% uit vrouwen. Van de 89 beursfondsen waren er 65 zonder vrouwen in de RvB in 2020.
Degenen die mij kennen weten dat ik voor ben. Biologisch gezien zijn vrouwen heel geschikt om te besturen en toezicht te houden. Het inzetten van vrouwen zal bedrijven helpen om een meer evenwichtig beleid te voeren. Hun inlevingsvermogen, verbindingsvermogen en overzicht zal bedrijven inclusiever en duurzaam succesvoller maken, en zal de dienstbaarheid van bedrijven aan alle stakeholders (inclusief natuur en klimaat: de toekomstige generaties) verbeteren.
Tot zover de veertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.
Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.