IMG kopie

Nieuwsbrief 41 – Generatie X en Vaderdag

Generatie X

 

Weet jij van welke generatie je bent? Afgelopen maandag heb ik tijdens de NBA ledenvergadering in Utrecht geleerd van Thijs Launspach dat ik bij generatie X (geboren tussen 1960 en 1980) hoor. Daarvoor kwamen de babyboomers (1940-960) en na ons de Millennials (1980-2000) en generatie Z (2000-2020).

Generaties verklaren natuurlijk niet alle verschillen tussen mensen, maar het meemaken van bepaalde omstandigheden en ‘grote’ gebeurtenissen in een bepaald tijdvak doet iets met de verbindingen in je hersenen en dus met je percepties en gedrag.

Mijn generatie heeft onder andere als waarden ‘vrijheid en autonomie’. ‘Wij’ hebben bijgedragen aan het neerhalen van grote systemen als het communisme. Daarom noemde Thijs als symbool voor generatie X het neerhalen van de Berlijnse muur.

En die Berlijnse muur heb ik toevallig vorig weekend in het echt gezien in een prachtig zonnig Berlijn, waarover ik in de vorige nieuwsbrief schreef. Ik heb daar met Nederlandse collega interim-managers drie start-ups bezocht.

En als je met deze ‘generatiekennis’ kijkt naar start-ups, hoe werkt dat dan? De meerderheid van de mensen betrokken bij de start-ups zijn data-experts en bedenkers van nieuwe oplossingen voor oude problemen: Millennials en Gen Z-mensen dus. Generatie X financiert en ondersteunt.

Hiermee kan mijn generatie, als mede-verantwoordelijke voor het verankeren van het individualisme in onze cultuur en de daarbij horende grote negatieve effecten zoals de ‘ieder voor zich’-mentaliteit en de oplopende eenzaamheid, hopelijk iets terug doen.

Door de Millennials en Generation Z – met hun hang naar authenticiteit en hun streven om de wereld te redden – te helpen kunnen we samen de negatieve gevolgen van ons ‘individualisme’ ombuigen naar een meer liefdevolle en verbonden mensheid.

 
 
Nieuws van de week – Vaderdag
 

Best veel heftige ‘voorspellingen’ in het nieuws deze week.

Zo werd vrijdag bekend dat een grote groep Nederlandse wetenschappers denkt dat het de wereld niet gaat lukken om de klimaatopwarming tot 2 graden te beperken zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

En vandaag zei NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview aan een Duitse zondagkrant dat we ons er mentaal op moeten voorbereiden dat de oorlog in de Oekraïne nog jaren kan duren.

Zij benoemen enkele negatieve verwachte uitkomsten – misschien wel realistisch – van onze huidige wereldsysteem dat nog steeds een sterk paternalistisch karakter heeft. Onder andere het voeren van een oorlog door een (mannelijk) onderdrukkende machtssysteem en het geen voorrang verlenen aan klimaatoplossingen vanwege gevestigde (mannelijke) machts- en financiële belangen. Hierbij komt het korte termijn eigenbelang duidelijk voor het lange termijn wereldbelang. De macht van een mannelijke elite staat in het huidige systeem boven de zorgzaamheid voor de natuur en de gewone mens.

Als dat zo door gaat kan de ondergang van onze diersoort het gevolg zijn van een leiderschapsstijl, zoals het niet door de natuur bedoeld is.

Paternalistisch of paternalisme, de naamgever van dit soort mannelijke machtssystemen, is afgeleid van het Latijnse woord pater dat vader betekent.

Vaderschap kan ook zorgzaam (en dus niet onderdrukkend) worden ingevuld. Dit is hoe ik het zie bij de mannen in mijn persoonlijke leven. Zo ook bij mijn vader. In 2010 overleed hij. Nog steeds is hij vaak in mijn gedachten. Vandaag, op Vaderdag, heb ik extra aan hem gedacht. Aan hoe hij was en wat hij voor mij heeft betekend.

Altijd zorgzaam, coachend en enthousiast. Een mensenmens. Hij heeft me geïnspireerd om te gaan voor mijn dromen en om daarbij ook rekening te houden met andere mensen. Denken vanuit het perspectief van de ander, waarin hij zich altijd goed kon verplaatsen.

Mijn vader was een humanist en gunde iedereen een goed leven. Onderdrukkende systemen wees hij af. Ook in zijn leven speelde de macht van paternalistische systemen. Zo heeft hij nog meegemaakt dat de school dicht ging in de hongerwinter van 1944 vanwege een tekort aan lesmaterialen en brandstof die door de Duitse bezetter waren geconfisqueerd.

Mijn vader was ook een optimist en dat heb ik van hem geërfd. Dus ik geloof dat als we goed samenwerken we ons van het onderdrukkende jukvan het paternalisme kunnen bevrijden. Uiteindelijk komt het goed.

Tot zover de eenenveertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven