afe cb d c c c a

Nieuwsbrief 43 – Blijheid en dankbaarheid en Hooggerechtshof en radicale boeren

Blijheid en dankbaarheid

 

Momenten van blijdschap en vervulling voel ik

als foto’s of dankbare woorden binnenstromen.

Voor onze dochters is een boek van kennis en bewustwording.
Perfect passend bij een paar dagen helemaal voor jezelf in een ontspannen omgeving.

Een deel van de mooie woorden van waardering van Gemma van Steekelenburg en de prachtige foto van René Bakker vanaf Terschelling wil ik graag met je delen.

‘”Voor onze dochters” van Monika Bankert heeft me bijzonder geraakt. Als moeder, vrouw, dochter, vriendin, coach en mens op deze aarde. Laat je ook raken door deze Must-read!
Waarom vind ik het een Must-read?

Het is een tijdreis door onze menselijke evolutie. Helder uiteengezet, grappig en verbeeldend geschreven met veel onderzoek onderbouwd. Met nog een extra dimensie erbij, wat met het water te maken heeft. Het leest fijn weg, ook omdat Monika vanuit haar accountants perspectief is gaan onderzoeken hoe ons diersoort zich heeft ontwikkeld. Monika blijft telkens dicht bij haarzelf en adresseert tegelijkertijd een belangrijk punt: Dat wij als mensen, mannen en vrouwen, onze plek in de wereld serieus moeten nemen. Dat we alles en iedereen hier op aarde zouden moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Het is een uitnodiging om op te staan en in actie te komen. Dank Monika!’

Veel dank René en Gemma!!


Nieuws van de week – Hooggerechtshof en radicale boeren


Deze waren beiden in het nieuws deze week.

Het Hooggerechtshof opnieuw, na het intrekken van het federale abortusrecht van vorige week. Deze week hebben ze zich gemengd in de CO2-uitstoot maatregelen. En niet om deze strenger te maken uitgaande van het schade-principe voor mens en milieu, maar om de bevoegdheden van het federale milieu-agentschap EFA in te perken.

De zes conservatieve leden hadden voor inperking gestemd en de drie progressieve leden tegen. Met deze uitspraak wordt de ambitie van Bidens klimaatbeleid om de CO2-uitstoot dit decennium met de helft te verminderen (waarschijnlijk) niet meer mogelijk.

De conservatieve leden gebruiken als leidraad voor hun beslissingen de letterlijke grondwet van 1787 als referentiepunt en worden originalists genoemd. In de grondwettekst staat niets geschreven over abortus en ook niet over CO2.

Maar is het niet beter om naar de echte intentie van de wet te kijken? Waarom is er recht?

Mijn simpele interpretatie is om mensen (en hun leefomgeving) te beschermen voor schade die hen door anderen wordt aangedaan. En degene die schade veroorzaken te bestraffen.

Als je deze redenatie volgt, leidt het wegvallen van het abortusrecht tot grote schade voor de ongewild zwangere vrouwen. Het is het namelijk het wegnemen van beslissingsmacht over het voor hen belangrijkste besluit van hun leven.

En met het schadeprincipe zou je ook snel tot conclusie komen om CO2-beperkende maatregelen wel toe te staan. De korte-termijnschade voor het sluiten van kolencentrales (minder winst eigenaren kolencentrales, minder werk voor het personeel en minder energie-opwekking) is minder erg dan de langetermijnvisie schade die draaiende kolencentrales aan het milieu, het klimaat en de rest van de wereld toebrengen.

De radicale boeren hebben ook met het milieu en wel met stikstof te maken. In dit geval gaat het over de schadelijke stikstofverbinding ammoniak waarvan de damp opstijgt uit dierlijke mest en neerslaat op de nabijgelegen natuur of zich transformeert in fijnstof in de lucht. Dit inademen is slecht voor de gezondheid. Andere schadelijke stikstofverbindingen komen uit het verkeer en de industrie.

Het is dus logisch dat boeren, als zij worden aangepakt voor schadelijke stikstofverbindingen, dit ook eisen van de andere vervuilers. De emoties lopen hoog op bij de boeren die het boerenbedrijf als hun levensvervulling zien en niet uitgekocht willen worden. Als daar dan ook het gevoel van ongelijke behandeling met de andere vervuilers bijkomt, kunnen de emoties hoog oplopen. Dat is begrijpelijk.

Maar om bij de acties echt schade toe te brengen aan anderen is niet de goede manier om aandacht te vragen. Het verspeelt het krediet van deze aaibare beroepsgroep om een voor henzelf en het milieu betere uitkomst te bereiken. Het is jammer voor de boeren dat ze niet in een land wonen met een Hooggerechtshof á la de VS, maar beter voor de duurzame toekomst van de wereld dat we in Nederland, samen met de boeren, voor schone lucht gaan zonder schadelijke stikstofverbindingen.

Tot zover de drieënveertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven