Studentencorps

Nieuwsbrief 47 – Vakantie en foute oude gewoontes

Vakantie
 
En dan is het zover. Echt vakantie! Straks gaan we op weg.

Ik hoop dat jij ook van je vakantie geniet, hebt genoten of gaat genieten. Met nieuwe ervaringen, uitzichten, wegen en sensaties.

De moderne Homo sapiens is van origine een nomadische diersoort en nog steeds zijn er volkeren, stammen of individuen die een rondreizend bestaan hebben. Het zit ons in het bloed. Op reis voor een beter klimaat, meer comfort of op zoek naar voedsel. Of gewoon omdat we nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen ontdekken.

Onderweg zijn is ons instinct.

Ik heb er ongelofelijk veel zin in!
 
 
Nieuws van de week – Foute oude gewoontes
 
Hierboven een quote uit mijn boek ‘Voor onze dochters’. Het nieuws van de week gaat over het voor ‘hoeren’ en ‘sperma-emmers’ uitmaken van vrouwen door de mannelijke leden van het Amsterdams studentencorps tijdens het herendiner van de lustrumviering. Een foute oude gewoonte die terecht veel heeft losgemaakt.

Rector van de vereniging Heleen Vos heeft haar functie neergelegd. Zij heeft verantwoordelijkheid genomen, waar de mannen dit niet deden. Ze verklaart: ‘Als rector kan en wil ik niet langer de verantwoordelijkheid blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan.’

We zien en horen in het op social media gedeelde filmpje dat er tijdens het scanderen van ‘hoer’ geen enkel tegengeluid kwam. Het cultuuromslagprogramma dat vorig jaar na de ontgroeningsmisstanden was opgestart is kennelijk aan de leden van het herendiner voorbijgaan.

Wat betekent dit vanuit het menselijk perspectief?

Evolutionair is het zo dat de betaalde liefde bij onze diersoort is ontstaan als overlevingsmechanisme voor vrouwen en andere kwetsbare groepen in een door schaarste gedreven paternalistische samenleving. Het gaat over het kopen van het allerheiligste van vrouwen en andere kwetsbaren, die niet anders kunnen – vanwege diverse redenen die alle te herleiden zijn tot machtsmisbruik en ongelijkheid – dan hun seks aan te bieden.

Dus het op deze manier labelen van vrouwen klinkt als een noodkreet van mannen die vanuit hun eigen onzekerheid de opkomende gelijkwaardigheid van vrouwen proberen te bezweren door hen als ‘te kopen’ handelswaar te beschrijven.  

Psychologisch spelen groepsprocessen een rol, waarbij geen van de aanwezige mannen de moed heeft getoond om daar tegenin te gaan. Het gaat nog zwaar worden voor deze jongens zonder een innerlijk moreel kompas en het lef om daarvoor te gaan staan.

Mijn advies aan hen is: ‘Neem een voorbeeld aan de vrouwmoedigheid van Heleen Vos, die duidelijk wel een ethische grens heeft aangegeven. Misschien kan het nog goed komen met jullie.’

En mijn advies aan toekomstige werkgevers van deze mannen: ‘Check deze heren extra goed op hun integriteit en menselijke waarden, voordat u ze aanneemt op advies van uw (old-boys) netwerk.’

Foute oude gewoonten zijn net als opvoeding van ouders, of in dit geval van het corps. Het worden automatismen in de hersenen, als ze niet grondig worden afgeleerd. Voor de jongens van het Amsterdams studentencorps, en bij vergelijkbare clubs in andere studentensteden waar de begroetingszin ‘alle vrouwen zijn hoeren’ schijnt te luiden, is er dus nog veel werk aan de winkel.

Tot zover de zevenenveertigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.
 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven