post watermens en klimaat ma nov strand Texel

Nieuwsbrief nummer 10 – Schrijf Geschiedenis en Watermens en klimaat

Schrijf Geschiedenis

 
De afgelopen week mocht ik twee dagen in het Sir Adam Hotel in Amsterdam verblijven als onderdeel van de 100-daagse cursus Schrijf Geschiedenis. Een bijzonder hotel waarin muziek de hoofdrol speelt met een discolift en een karaoke lift, muziek in de gangen en ouderwetse platenspelers op iedere hotelkamer.

Het voelde als een intense mini-vakantie die ik samen met een hele mooie groep collega-schrijvers heb meegemaakt. Ik heb genoten van het enthousiasme en de deskundigheid van het team van schrijfmentor Christine Pannebakker. Twee dagen om nooit te vergeten.

Boordevol inspiratie en kennis kwam ik terug voor mijn volgende boek Mysterie Mamma, dat zal gaan over het geheim achter de vrouwelijke stilte. Zo fijn om de komende weken weer iedere dag te kunnen gaan schrijven.

En dan is er ook nog de cursus die ik zelf ga geven: Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap.
Helaas moest ik besluiten om de cursus van 3 december te schrappen vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Ik ga er vooralsnog vanuit dat de andere twee dagen, op 21 januari en 18 februari, wel kunnen doorgaan. Hier zijn nog enkele plaatsen beschikbaar die je kunt reserveren via mijn (deze) website.
 
 
Watermens en klimaat
 
Degenen die ‘Voor onze dochters’ hebben gelezen weten dat een belangrijk deel van onze menselijke evolutie aan de waterkant heeft plaatsgevonden. Ik noem deze oermensen watermensen. De moderne Homo sapiens, wij dus, zijn een watermens die volledig op het land is gaan wonen. En die bijna alle kenmerken van de watermens heeft gehouden.
 
Klimaatveranderingen hebben ervoor gezorgd dat de watermensen het water moesten verlaten. Nu zorgen klimaatveranderingen, aangejaagd door onze CO2 uitstoot, dat we met gelijkblijvend gedrag dezelfde weersomstandigheden krijgen als ongeveer 3 miljoen jaar geleden. Het tijdperk waarin de mensachtigen zich ontwikkelden tot watermensen. Maar het klimaat dat daarbij hoort is voor onze huidige wereldbevolking niet goed leefbaar. Sir David Attenborough legde dit duidelijk uit in zijn historische speech aan het begin van de klimaattop in Glasgow.
 
Uiteindelijk is zaterdagavond een slotverklaring ondertekend door 197 landen met afspraken over het terugbrengen van de CO2 uitstoot en alles wat daar invloed op heeft. Een stap in de goede richting die echter volgens de klimaatexperts lang niet ver genoeg gaat. Dit betekent dat we als mensheid, naast het uitvoeren van de afspraken die wel zijn gemaakt, op korte termijn nog betere afspraken moeten maken om het klimaatrampscenario af te wenden.

Ik ben een optimistisch mens, dus ik denk dat het gaat lukken. De (water)mens is intelligent genoeg en heeft daarbij voldoende samenwerkingstalent om in de woorden van Sir David Attenborough de grootste uitdaging van onze tijd aan te pakken.

Maar spannend is het wel.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven