B B A E D A E a

Nieuwsbrief nummer 11 – Podcast en helpende helden

Podcast over vrouwelijke leiderschap 

 

Afgelopen woensdagochtend mochten Martine Cranendonk, Claudia Koppen-van Rouwendaal en ikzelf in het bijna lege NBA gebouw de glazen studio van Sven Budding betreden. Direct naast de foyer van Brenda Westra – over vrouwelijk leiderschap in ons beroep gesproken – namen wij plaats op hoge stoelen. Koekjes en een grote microfoon in ons blikveld.

Vermomd als gezellig theekransje voerden wij een gesprek over wezenlijke vragen. Wat is vrouwelijk leiderschap eigenlijk? Is het nodig? Wat betekent het voor de accountantssector? En wat doet de NBA-community ‘vrouwelijk leiderschap’?
 
Het werd een inspirerend gesprek waarvan deel 1 nu al te beluisteren is.
 
Luister op Spotify: https://spoti.fi/3l9F1vh
Luister op Apple Podcasts: https://apple.co/3FuknNQ
 
Ik hoop dat het afluisteren net zo’n grote glimlach op jouw gezicht tovert als het bij mij heeft gedaan.
En weet dat onze #nbacommunity #womenleadership open is voor iedereen.
https://www.nba.nl/communities
 
Je hoeft geen accountant te zijn, en zelfs geen vrouw te zijn, om mee te doen. Wij zijn superblij als je je bij ons aansluit om samen de positie van vrouwen in ons beroep te verbeteren.
 
Met dank aan de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en Danie Duzant.
 

https://lnkd.in/d2a4bGbz

 
 
Nieuws van de week – Helpende helden die de weg kwijt zijn
 

Als je het tot de kern toe terugbrengt bestaat het meeste slechte nieuws uit onderdrukkingsdaden van mannen. Zoals afgelopen week het bedreigende taalgebruik van een mannelijk kamerlid van Forum voor Democratie. En dit weekend het geweld van relschoppers in diverse steden. Een kleine vreedzame demonstratie tegen de mogelijk ophanden zijnde 2g-maatregel in Rotterdam ontaardde een ‘orgie van geweld’ om met de woorden van burgemeester Aboutaleb te spreken.

Dat deed me denken aan januari van dit jaar toen er in diverse steden rellen ontstonden uit protest tegen de invoering van de avondklok. Het inspireerde me toen tot het schrijven van het artikel ‘de kwetsbare biologie van de relschopper’.

 
De roes van testosteron, groepsgedrag en drugs leidt tot schade aan de omgeving, medemens en de relschopper zelf. Hoe kunnen we dit gedrag voorkomen of is dit inherent aan (jonge) mannen?
 
Ik denk dat een deel van het probleem schuilt in de culturele definitie van mannelijkheid en de jonge man die hierin zijn identiteit gaat zoeken. Wie mijn boek ‘Voor onze dochters’ heeft gelezen weet dat onze oermoeders in hun seksuele selectie de helpende helden kozen als partners en vaders van hun kinderen. Het willen zijn van een helpende held zit dus heel diep in het mannelijke instinct van onze diersoort.
 
Hoe hieraan invulling wordt gegeven hangt af van de heersende cultuur. Het indruk maken – het heldenstuk van deze identiteit – is onvermijdelijk, want de man moet zichtbaar zijn voor de vrouwelijke seksuele selectie. Hoe hij ‘helpt’ hangt af van de vrouwelijke behoefte en de groepscultuur. In een mannelijke apenrotscultuur zal de held de andere mannen willen imponeren om in de hiërarchie een zo hoog mogelijke of een unieke positie te verkrijgen.
 
De jonge relschoppers hebben meestal weinig inlevingsvermogen voor de vrouwelijke behoefte – hun brein is nog in ontwikkeling op dit punt – maar willen wel held zijn voor hun mannelijke groepsgenoten. En dit gaat meestal vrij primair over laten zien hoe sterk en stoer je bent. En hoe kan je dit makkelijker tonen dan in rellen, vernielingen of gevechten?
 

Kunnen we deze schadelijke, onderdrukkende mannelijke subcultuur bij jonge mannen veranderen? Zouden scholen en opvoeders hier iets aan kunnen doen? En wat is de invloed van social media, gewelddadige computerspelletjes en films?

 
Het zou fijn zijn als deze (jonge) helpende helden zich op een minder onderdrukkende wijze gingen profileren. Misschien een wedstrijd zwerfafval opruimen? Of wie het beste kan dansen? Mooiste kan zingen? Een voetbalheld of schaakkampioen worden? De aardigste buurjongen? Of het beste idee bedenken om het klimaat te redden?
 

Tot zover de elfde nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven