De Soroptimisten
Deze week moest ik, tijdens de start van de ‘Orange The World’ campagne, terugdenken aan mijn bezoek aan de Soroptimistclub Almere op woensdagavond 15 september. Zij waren op dat moment al druk bezig waren met het vormgeven van deze campagne.
De club in Almere is aangesloten bij de Unie van Soroptimistclubs van Nederland, Suriname en Curaçao. Deze Unie is een onderdeel van Soroptimist International, een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes in de wereld. Er zijn 90.000 Soroptimisten verdeeld over 3000 clubs in 122 landen. De organisatie is in 1921 opgericht in de Verenigde Staten en bestaat dus 100 jaar. Zij heeft een stem in diverse organen van de VN en in de Raad van Europa. Een organisatie dus die met haar omvang ook werkelijk invloed kan uitoefenen op de positie van vrouwen en meisjes in de wereld.
In een mooie locatie met uitzicht over het Weerwater heb ik die 15e september een lezing gehouden over de totstandkoming en de inhoud van mijn boek. Ik heb de Soroptimisten van Almere ervaren als een enthousiaste groep actieve vrouwen, die sindsdien een warm plekje in mijn hart hebben ingenomen.
Als dank voor mijn lezing ontving ik een tas met oranje cadeau’s waaronder de ‘Orange The World’ sjaal van 2020 campagne, een prachtig accessoire waar ik superblij mee ben. Iedere keer als ik hem draag denk ik aan de Soroptimisten en hun streven naar een beter leven voor vrouwen en meisjes.
En ik sluit me hier volledig bij aan. Samen op weg naar een wereld zonder geweld en machtsmisbruik voor vrouwen en meisjes. Voor iedereen. Een menselijke wereld.
Iedere week schrijf ik op deze plek over het nieuws van de week. Het nieuws dat sinds een kleine twee jaar de boventoon voert, is feitelijk altijd de corona-pandemie. Met deze week een overbelaste gezondheidszorg, strengere maatregelen en de nieuwe variant Omikron. En met verhalen uit het veld van de zware taken van zorgmedewerkers en orde-handhavers die me raken en zorgen baren.
Tegelijk is er ook ander nieuws dat soms een beetje ondersneeuwt in de corona-berichtgeving, maar ook belangrijk is. Zoals de campagne ‘Orange The World’ die deze week is begonnen en waar ik twee maanden geleden al kennis mee maakte zoals je hierboven hebt kunt lezen. Vanaf 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, tot en met 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens, kleuren weer vele gebouwen oranje.
Orange The World is een jaarlijks terugkerende campagne van UN Women in samenwerking met andere organisaties om NEE te zeggen tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland doen naast UN Women ook de Soroptimisten en Zonta mee.
Een op de drie vrouwen op onze planeet krijgt met geweld te maken in haar leven. Dat aandeel was berekend voor de coronapandemie. Door de lockdown-maatregelen blijkt het huiselijk geweld wereldwijd te zijn toegenomen, dus we kunnen er vanuit gaan dat nu een nog groter aantal vrouwen met geweld te maken krijgt in haar leven.
Het doel van Orange The World is om te komen tot een wereld waarin vrouwen vrij en veilig kunnen leven. Een menselijke wereld.
Het oranje in de campagne staat voor de hoop. Voor de kleur van zonsopgang, voor de nieuwe dag: een dag waarin er geen geweld meer is tegen vrouwen. Als je Orange The World wilt steunen check dan deze link:
Tot zover de twaalfde nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.
Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.