IMG kopie

Nieuwsbrief nummer 13 – Een droom en liberté, egalité en fraternité

Een droom die uitkomt

 
Surrealistisch en toch echt. Een eerste keer. Zo’n moment dat je je leven lang onthoudt.

Mijn boeken werden voorzichtig neergelegd. Tussen hoge stapels bekendere namen. Bovenop kwam een doorzichtige houder waartegen het bovenste boek werd geplaatst. Zodat deze fier leunend zoekende blikken mag verleiden.

Vanaf donderdagmiddag staat mijn boek prachtig geëtaleerd bij onze mooie boekhandel Libris Venstra in het Stadshart van Amstelveen.

Een droom die uitkomt…

Yess!

Met veel dank aan Remco en Ada van Libris Venstra die mijn boek dit mooie plaatsje gunden.
 
 
Nieuws van de week – Liberté, egalité et fraternité
 
Oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap is het Nederlands. Dit Franse motto is blijven hangen in mijn gedachten na een heerlijke dag in Parijs afgelopen maandag.

Hoe mooi is het dat dit drietal menselijke oerwaarden staat voor ons menselijk instinct. En ontstaan is in onze lange evolutie. Vrijheid, want ieder levend wezen is vrij. Gelijkheid of liever gelijkwaardigheid is hoe wij als menssoorten en mensachtigen miljoenen jaren samen hebben overleefd. Samenwerken om te overleven vereist dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. En tenslotte broederschap, in de bredere interpretatie van menselijk samenwerken (m/v), geeft de zorgzaamheid aan die kenmerkend is voor onze diersoort (en feitelijk voor de hele natuur). Voor elkaar zorgen om samen te kunnen overleven.

Het is de combinatie van de drie die werkt. Want als iedereen alleen maar vrij is en niet voor een ander of de groep zorgt dan zijn we uiteindelijk ten dode opgeschreven. Bij het omgaan met coronamaatrdegelen kun je deze drie waarden herkennen in conflicterende samenhang.

De lock-down maatregelen beperken onze vrijheid, maar we doen dit als broederschap om samen als samenleving te kunnen overleven.

Er is vrijheid om je te laten inenten. Of vereist de zorgzaamheid voor de groep (broederschap) dat je deze vrijheid afneemt zoals diverse landen nu doen met een verplicht stellen van vaccinatie?

En als 2g wordt ingesteld, gemotiveerd vanuit een zorgzaamheidsgedachte, wordt de gelijkwaardigheid aangetast. De ongevaccineerde mensen hebben dan minder (toegangs)rechten en bewegingsvrijheid.

Moeilijke vragen en afwegingen, waarbij nog meespeelt dat we als samenleving niet eensgezind zijn bij de coronabestrijding door onder andere goddelijke Regels, wantrouwen, desinformatie en het interpreteren van voortschrijdend inzicht. Ook moeten we wennen aan het besef dat corona niet weggaat en dat het nooit meer wordt zoals het vroeger was. Met waarschijnlijk een (half) jaarlijkse boosterprik voor de kwetsbaren, ouderen en degenen met genetische coronapech. Of misschien wel voor iedereen?

Het instellen van een nationale denktank over hoe ons land op langere termijn met corona moet omgaan, zoals vandaag geopperd door Femke Halsema, is een goed initiatief. Want corona blijft en in de aanpak zullen onze menselijke kernwaarden geëerbiedigd moeten worden. Deze denktank heeft de moeilijke en wijze taak om onze samenleving op het corona-onderwerp weer te verbinden. Immers: alleen samen redden we het.

Tot zover de dertiende nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.
 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven