Slak nieuwsbrief

Nieuwsbrief nummer 3 – Weer op aarde

Weer op aarde

Nu, twee weken na de boekpresentatie, is het net zoals toen weer een heerlijke nazomeravond. Die avond op 12 september heb ik beleefd als in een droom en dagen daarna werd ik overstelpt met vele lieve berichtjes. Ik leefde in een roze wolk na de bevalling van mijn boek. 

Langzaam kom ik weer op aarde en ben ik de grote achterstanden op allerlei vlakken (mail, administratie, opruimen van diverse zaken) aan het inhalen. En komen er weer nieuwe plannen en ideetjes naar boven borrelen. Daarover volgende week meer!

 

Nieuws van de week – soms gaat vooruitgang langzaam

De afgelopen week was er slecht nieuws en goed nieuws voor de vrouwen op onze planeet, en dus voor de mensheid. Want als het goed met vrouwen gaat, is dat ook beter voor mannen en kinderen.

Het slechte nieuws kwam uit Afghanistan waar de ergste verwachtingen over vrouwenrechten bewaarheid lijken te worden. De tijd wordt teruggedraaid naar een extreem paternalisme, dat gebaseerd is op een strenge interpretatie van een van de populairste vadergodreligies.

In dit regime is het menselijke gesprek vervangen door het dreigen met en gebruiken van geweld. Het volgen van strenge Goddelijke regels maakt hun aanhangers blind voor de universele Menselijke waarden die worden geschonden. Deze week werd bekend dat de aloude straffen van de Taliban, zoals het afhakken van handen en publieke executies, weer van stal zijn gehaald. Deze zijn illustratief voor een dorre maatschappij waaruit alle liefde en lichtheid verdwenen is.

Vanuit angst voor de vrouwelijke kracht en schoonheid worden vrouwen in Afghanistan omhuld met doeken. Maar dat is voor de Taliban niet genoeg, want zelfs compleet afgedekt zijn vrouwen te gevaarlijk voor hun beestachtige regime. Daarom mogen vrouwen niet meer meedoen aan het openbare leven zoals ook deze week bekend werd gemaakt.

Hoe erg het is om niet meer mee te mogen doen aan een samenleving is moeilijk voor te stellen. Misschien voelt het als een gevangenis of strafkamp voor deze vrouwen in een maatschappij die hen zo nodig heeft om beter en mooier te worden. Ik hoop maar dat het eindelijk toch nog goed komt. Dat ze daar eerst eens stapje achteruit doen, om er uiteindelijk twee vooruit te maken. 

Soms gaat vooruitgang langzaam.

Gelukkig was er ook goed nieuws. IJsland hield gisteren haar parlementsverkiezingen. Na het tellen van de stemmen bleek dat zij het eerste Europese land zijn met een meerderheid aan vrouwen in het parlement. Dat is niet verwonderlijk, want IJsland staat al twaalf jaar lang bovenaan de lijst van de beste gendergelijkheid in de wereld. 

Ter vergelijking in ons land zijn er 59 vrouwelijke kamerleden. We zitten dus met 39,33% op de goede weg. 

Vrouwelijke politici en vrouwelijk leiderschap zijn belangrijk voor het creëren van een zorgzamere en menselijkere samenleving. Meestal hebben vrouwelijke leiders meer oog voor de lange termijn, voor duurzaamheid, gelijkheid en vreedzaamheid. En dat is cruciaal voor de toekomst, zodat ook de generaties na ons een menswaardig bestaan kunnen leiden. 

Tot zover de derde nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of wil je een reactie achterlaten, stuur me dan een berichtje op info@monikabankert.com

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven