ketting kapspeld mb

Nr.51 Uit je comfortzone met korting en IM en hoofddoekpijn

Uit je comfortzone met korting

 
Dan ben je van alles: interim-manager, directeur, bestuurder, toezichthouder en accountant. O ja, sinds enkele jaren ook schrijver. Dat laatste is als beroepsverandering al relatief veel ‘uit de comfortzone’.

Schrijven was nog tot daaraan toe, maar het boekverkoopgebeuren was totaal uit mijn comfortzone. Voor iemand die alleen maar met een cv in haar netwerk hoeft te wapperen voor nieuwe opdrachten was dat een compleet nieuwe ervaring: leren presenteren, verdiepen in sociale media en branding en het aanschrijven van diverse media met een oorverdovende stilte als antwoord.

Dit jaar ervoer ik een soort van overtreffende trap van ‘uit mijn comfortzone’ met het zijn van marktkraamvrouw op het vrouwenfestival Lorelei. En wat bleek? Het was ontzettend leuk om te doen: nieuwe mensen leren kennen en blij maken met mijn boek.

Deze net ontdekte nieuwe comfortzone ga ik nog een keer herhalen en wel op de ‘Paranormaal Alternatief’ Beurs in Rijswijk op 19 en 20 november. Met alle liefde signeer ik daar ‘Voor onze dochters’ voor jou: het perfecte kerstcadeau voor alle genders.

En mocht jij ook uit de comfortzone willen gaan? Dan heb ik voor jou de unieke kortingscode ONZEDOCHTERS. Hiermee krijg je 25% korting bij online aankoop van tickets voor deze beurs. Hopelijk zie ik je dan!

Online tickets zijn verkrijgbaar via www.paranormaalalternatief.nl.

Paranormaal Alternatief is hét spirituele event van Nederland en voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit, bewustwording en het ontastbare! Beleef een weekend vol spirituele workshops, lezingen, muziekconcerten en podiumdemonstraties.
 
 
Nieuws van 23 oktober 2022 – IM en hoofddoekpijn
 
Precies 84 jaar geleden werd mijn moeder geboren. In 1938 dus. Een paar jaar voor haar dood gaf ze me een bijzondere ketting, die zij op haar beurt van haar moeder gekregen had. Ze vertelde erbij dat vroeger de hanger een onderdeel was van een West-Friese kap, een witte muts met oorijzers. Deze kap was nog gedragen door mijn overgrootmoeder of betovergrootmoeder.
 
Bij een recent bezoek aan het museum Grootmoederstijd in het West-Friese dorpje Nieuwe Niedorp kwam ik erachter dat de hanger als versierde knop op een speld heeft gezeten. Er waren altijd twee spelden om de kap met oorijzer goed op het hoofd te bevestigen. Mijn tante, de zuster van mijn moeder, heeft de andere hanger.

Deze ketting draag ik graag als herinnering aan mijn voormoeders. Maar bovenal als symbool van de bevrijding van de oude fatsoensregel dat Nederlandse vrouwen geacht werden om zoveel mogelijk hun hoofdbedekking te dragen. In ieder geval buitenshuis, maar als het kon ook binnenshuis.

Dit persoonlijke vrijheidssymbool vermindert niet mijn hoofddoekpijn. Dat is de pijn die ik voel als ik een vrouw met een hoofddoek of een andere – door religie of cultuur opgelegde – doekenafdekking zie.

De pijn zit niet in mijn hoofd. Gek genoeg voel ik deze pijn in mijn buik. Als kramp of messtekengevoel, soms gecombineerd met een versnelde hartslag. Hoofddoekpijn is niet alleen een schrikpijn die opkomt als ik een doekenvrouw zie, maar ook een zeurderige pijn. Het doekenpijngevoel blijft bij me hangen. Letterlijk als donkere doek in mijn gedachten.

Mijn hoofddoekpijn stelt waarschijnlijk niets voor vergeleken bij de pijn die vrouwen overal ter wereld voelen als ze ongewild een hoofddoek of andere afdekkende doek moeten dragen.

Hoofddoekpijn is niet alleen een pijn van culturele onderdrukking, omdat vrouwen zich moeten aanpassen aan de schijnbaar onbeheersbare seksuele impulsen van mannen.
 
De onderdrukkingspijn is ook van biologische, seksuele en energetische aard. Biologisch, want wij zijn een onderdeel van de natuur. We hebben het daglicht op ons hoofd nodig voor een goede gezondheid.

Seksueel, want ons hoofd inclusief ons (m/v/x) verleidelijke haar is een seksueel communicatiemiddel. Meer nog dan de rest van ons lichaam. Dit is ontstaan in onze waterperiode die ruim 3 miljoen jaar (tussen 3,5 en 0,2 miljoen geleden) duurde. Hierbij was vaak het hoofd als enige lichaamsdeel boven water.

Bij bonobo’s en chimpansees, onze naaste biologische verwanten, gaat de seksuele communicatie via de vrouwelijke billen met hun periodieke maandelijkse zwelling. Als billen onder water zijn is communicatie via het hoofd makkelijker. Het afdekken van het hoofd ontneemt de vrouw dus een groot deel van haar seksuele kracht en zelfbeschikkingsmacht. Haar levenskracht.

En energetisch, want onze hersenen werken voornamelijk door elektromagnetische straling. As we een deel afdekken hebben we letterlijk minder (energie) uitstraling. Blijkbaar zijn vrouwen zo krachtig dat hun uitstraling voor een deel, of soms geheel, afgedekt moet worden.

Het is alsof zij er niet volledig mogen zijn. Alsof zij alleen mogen bestaan als privilege of bezit van hun man, broer of vader.

Wat zou mijn moeder zeggen als ik haar dit zou kunnen vertellen?

Mijn moeder en oma, haar moeder, waren ieder op hun eigen wijze feministes. Dus ik denk dat ik het antwoord wel kan raden. En met haar hooggevoeligheid weet ik zeker dat zij ook de plaatsvervangende hoofddoekpijn zou voelen.

Lieve mamma, ik hoop op een wereld zonder hoofddoekpijn. Een wereld waarin vrouwen helemaal zichzelf mogen zijn. Inclusief hun biologische, seksuele en energetische kracht.
 
Tot zover de eenenvijfstigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.
 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven