IMG

Nr. 52 Oranje Oervrouw en Ongemakkelijk inkoppertje

Oranje Oervrouw met 3 campagnes

 

Oranje als sappige sinaasappels en de zware geur van oranje lelies uit mijn jeugd. Oranje is onze nationale kleur in verbinding met het koningshuis en de stad Orange in de zonnige provence.

Het is ook de kleur van Orange The World de wereldwijde campagne van UN Women tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Oranje voor een zonsopgang zonder geweld. De warmte van het licht en de vrede die de kilte van oorlog en geweld verdrijft.

Deze campagne is gestart op 25 november (de Internationale Dag voor de Uitbanning van het Geweld tegen Vrouwen) en duurt tot en met 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens). De Soroptimisten (met wereldwijd 75.000 leden verdeeld over 3.000 clubs in 125 leden) steunen deze campagne. Sinds een paar maanden ben ik ook actief als Soroptimist en wijs je graag op een bijzonder event.

1. Vrouwenrechten in actie

Op maandagavond 12 december vieren we de Internationale Dag van de Rechten van de Mens in Amstelveen. Iedereen is van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn: alle genders en ook niet-leden. Vrouwenrechtenactivist en neurowetenschapper Eva de Goeij zal spreken en theatercollectief Waal en Wind treedt op. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in via deze link:
Link Viering Internationale Dag van de Rechten voor de Mens

2. OERVROUW Magazine

Het was op een snikhete augustusdag eerder dit jaar dat ik de bijzondere oervrouw Melanie ontmoette. Allebei verkochten we inspiratie op papier. Melanie haar tijdschrift Oervrouw en ik mijn boek Voor onze dochters.

Omringd door de mooie oervrouwen van het Loreleifestival raakten we in gesprek tussen de bomen en marktkraampjes op het natuurkampeerterrein. Een bijzondere energetisch klik.

In ieder nummer van OERVROUW staan oer-echte levensverhalen van vrouwen. Natuurlijk en puur. Inspirerend voor anderen. Want oer-echte verhalen zijn universeel en menselijk.

Heel dankbaar ben ik dat ik in nummer 9 het verhaal van mijn leven mag delen. Of misschien wel onthullen, want ik wilde graag het complete verhaal vertellen inclusief episodes die maar een paar mensen kennen. Zodat ik ook als inspiratiebron kan dienen om te laten zien dat je er helemaal mag zijn. Inclusief de bizarre stukjes die net het verschil maken.

Nummer 9 – De Lichtbrenger – van OERVROUW Magazine is vanaf 2 december verkrijgbaar via de website van OERVROUW Magazine. Geïnteresseerd? Meer info in de volgende link.
Oervrouw magazine

 

3. VOOR ONZE DOCHTERS met een het leven is liefde vulpotlood

Bestel je deze decembermaand een exemplaar van VOOR ONZE DOCHTERS via mijn website monikabankert.com dan ontvang je gratis daarbij een het leven is liefde vulpotlood. Liefdevol verpakt in rood cadeaupapier en daarbij twee mooie A5 kaarten met afbeeldingen uit het boek. En op jouw verzoek persoonlijk gesigneerd met gouden letters.

In VOOR ONZE DOCHTERS reis je door de evolutie en kom je erachter hoe we mens geworden zijn. En ontdek je waarom niet alle vrouwen naakt mogen zwemmen. Een bewustzijnscadeau voor een betere wereld voor vrouwen en meisjes, en dus voor iedereen.

Samen op weg naar een echte oranje zonsopgang.

 

Nieuws van de week – Ongemakkelijk inkoppertje
 
Ik kan me voorstellen dat het kijken naar het WK voetbal wat ongemakkelijk voelt voor de voetbalfans. Een inkoppertje na de optelsom van foute zaken?

Zoals de omkoping van FIFA-leden bij de toewijzing van het WK aan Qatar, de dood van duizenden arbeidsmigranten bij de bouw van voetbalstadions en de systematische schending van LHBTQ- en vrouwenrechten in Qatar.

Alsof dat nog niet genoeg is neemt de organiserende wereldvoetbalbond FIFA geen volledige verantwoordelijkheid voor alle misstanden bij monde van haar president Infantino. En is de ONELOVE-band door de FIFA op straffe van een gele kaart uit het toernooi verbannen.

Voetbal is van iedereen en zou niet politiek moeten zijn. Maar het is een inkoppertje dat voetbal nog steeds onderdeel is van het patriarchaat: de cultuur van geld, macht, status en oorlog. ‘Voetbal is oorlog’, zei Rinus Michels al in 1971. En dus politiek.

Het patriarchaat is op vele plekken ter wereld nog steeds springlevend met machtsmisbruik, vrouwenonderdrukking, dreiging, terreur, agressie, grote ongelijkheid, gebruik van geweld, mensenrechtenschendingen en milieudelicten. En met oorlog. Niet ver bij ons vandaan.

Alles voor het ego, de macht en de roem van enkele mannen. Onze cultuur en ethiek is aan het veranderen. Het patriarchaat voelt als steeds meer ‘fout’. En dus ook het kijken naar een voetbaltoernooi waarin bij de totstandkoming daarvan al het slechte van het patriarchaat is samengekomen.

Voetbal is oorlog helaas. Een ongemakkelijk voelend inkoppertje. Koppen geeft hersenschade. Ook dat nog.
Tot zover de tweeënvijftigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.
 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven