BC A B A DD C FB C B

Nr.55 Natuurlijk feminisme en internationale vrouwendag nog steeds met sleutels tussen je vingers

Natuurlijk feminisme

Vorige week zondag 5 maart 2023, op de dag van de Feminist March, heb ik een nieuwe feministisch stroming gelanceerd. Dat zit zo. Door het lezen van een boek eerder die week over belemmeringen voor vrouwen om de top van het bedrijfsleven te bereiken, kwam ik er achter dat het feminisme naast drie tot vier golven ook meerdere stromingen kent. Ik ging mij hierin verdiepen.

De gemene deler van alle feministische maatschappelijke en politieke stromingen is de kritische analyse van ongelijke genderverhoudingen en het nastreven van gendergelijk(waardig)heid. Deze definitie vond ik op de website van Rosa, het Vlaamse kenniscentrum over gendergerelateerde kwesties en feminisme.

En natuurlijk feminisme?

Dit is het feminisme dat uit mijn onderzoek in onze evolutie naar voren komt als basis voor de meest gelukkige menselijke samenlevingsvorm. Deze is gebaseerd op de natuur. Moeder natuur. Vandaar de naam natuurlijk feminisme.

Tijdens mijn zoektocht door onze evolutie kwam ik erachter dat leiderschap bij dieren van nature dienend én vrouwelijk is.

Vrouwelijk leiderschap komt bij alle diersoorten voor. Ook al zijn soms mannelijke dieren door hun wapens zoals spierkracht, hoorns of tanden dominant, en verkrijgen zij met onderdrukkingsgedrag seks of voedsel. Zelfs bij die diersoorten ligt het feitelijk leiderschap bij de vrouwelijke dieren. Zij beslissen waar ze gaan verblijven, waar ze gaan eten en hoe ze beschermd willen worden.

Vrouwelijke dieren kiezen – als ze niet onderdrukt worden – met welke mannelijke dieren ze zich willen voortplanten. Met hun seksuele leiderschap bepalen zij de evolutie van hun soort. Of zoals antropoloog Irvin Devore het stelde: ‘Mannen zijn in feite een fokexperiment dat bestuurd wordt door vrouwen’.

Daarnaast komt uit mijn onderzoek, zoals te lezen in mijn boek ‘Voor onze dochters’, naar voren dat de biologie van de vrouw meer dan dat van de man is toegerust voor dienend leiderschap, samenwerking en zorgzaamheid.

Leiderschap van groepen is dus van nature vrouwelijk van aard.

Dit betekent dat het pure mannelijke leiderschap waarin de focus ligt op competitie en prestaties, niet natuurlijk of geschikt is voor groepen. Dergelijk mannelijk op macht, ego en eigenbelang gericht leiderschap zien we bij onze diersoort in vele landen en organisaties.

Een ander woord voor dit soort leiderschap is het patriarchaat. Het leidt tot overheersing en onderdrukking in de vorm van oorlogen, dictatuur, grote ongelijkheid en vernietiging van de natuur, en het bedreigt ons voortbestaan op aarde.

Natuurlijk feminisme pleit dan ook voor meer vrouwelijk leiderschap als oplossing voor alle wereldproblemen.

Waarom dan een nieuwe feministische stroming?

Het viel mij op dat dat de uitkomsten van mijn onderzoek niet volledig pasten in de bestaande feministische stromingen en daarom leek het beter mijn conclusies en visie een eigen term te geven om duidelijkheid te scheppen over wat dit soort feminisme behelst.

De term ‘natuurlijk feminisme’ is de beste omschrijving voor de herwaardering van het vrouwelijke als basis van natuurlijk leven. De wijsheid van het lichaam en de natuur zijn de basis van het natuurlijk feminisme. Lichaam en geest zijn één in deze optiek.

Natuurlijk feminisme heeft vele overeenkomsten met de andere feministische stromingen. Het strijdt ook tegen onderdrukking en komt ook op voor ieders natuurlijke uniekheid en gelijkwaardigheid zowel in wezen en gender en als in het lichaam.

Het verschil zit in het accepteren en belichten van de kracht van onze vrouwelijke kant als leidend en het mannelijke als ondersteunend en dienend. Het mannelijke is in deze visie de helpende held van het vrouwelijke dienende leiderschap.

Natuurlijk feminisme gaat uit van onze biologie. Dit betekent dat het belangrijk is om te luisteren naar de waarheid van ons eigen lichaam, ongeacht welke m/v/i-mix dat ook is.
Als je in lijn met jouw natuurlijke zelf leeft, kun je je meest vervullende leven leiden.

Fundamenteel daarin is dat wij allen (m/v/i), onze vrouwelijke kant – na duizenden jaren onderdrukking door het mannelijke – weer in het licht te zetten.

Het herstel van de natuurlijke balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke met het erkennen van vrouwelijk leiderschap en ieders vrouwelijke kant is noodzakelijk voor het bereiken van een duurzame en vreedzame toekomst voor onszelf en de rest van de natuur. Dat is waar natuurlijk feminisme naar streeft. Een menselijke wereld voor iedereen.

P.S. Over een paar maanden geef ik weer de cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap. In deze tweedaagse cursus versterk je samen met mij en een klein aantal andere deelneemsters jouw natuurlijke vrouwelijke leiderschap. We verblijven volledig verzorgd in een schattig boshuisje gelegen in een sprookjesachtig park. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar op 17 mei en 2 juni. Zie bijgaande link voor meer informatie: Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap.
 
 
Nieuws – Internationale vrouwendag nog steeds met sleutels tussen je vingers

Gezamenlijke terugreis en sleutels tussen je vingers
Woensdagavond 8 maart stond ik op een guur, winderig en ook afgelegen metroperron met nog drie dames. We waren blij om samen te zijn. Alleen hadden wij hier niet graag gestaan. Ook de rest van de terugreis werd besproken. Hoe kwamen wij na de metroreis ieder veilig thuis?

We hadden net een feestelijke viering van internationale vrouwendag bijgewoond. In de speech van de organisatie kwam naar voren dat veiligheid van vrouwen – niet door wolven of beren, maar vanwege gewelddadige mannen en jongens – overal ter wereld een issue is. De dochters van de spreekster fietsen ‘s avonds laat altijd met een sleutelbos tussen de vingers als wapen.

Dit herinner ik me van vroeger. Toen ik als Rotterdamse studente terugfietste naar mijn kamer in het holst van de nacht. Sleutels tussen mijn vingers en als extra remedie een zwaar kettingslot gedrapeerd over mijn stuur. Dat lag klaar om geslingerd te worden tegen de zwakke plekken van mijn eventuele belager.

Is het natuur of is het cultuur? Waar komt dit gewelddadige gedrag van sommige mannen, dat ertoe leidt dat vrouwen zich buiten alleen niet veilig voelen, vandaan?

Het antwoord is dat mannelijke mensapen gewelddadig kunnen zijn, maar dat cultuur er zeker toe doet.

Hoe macho is de mannencultuur? Moet er gescoord worden? Wordt verkrachting goed gepraat als uitlokking door de kleding van vrouwen?

Welke games, films, video’s, muziek/rap en boeken zijn er die laten zien dat geweld tegen vrouwen (en tegen mannen) normaal is? Of zelfs geweld verheerlijken? Wat is de invloed van bekende mannen die ‘grap them by the pussy’ roepen of ‘nee betekent ja’ uitroepen? Hoe praten mannen onderling over vrouwen en meisjes? Wat is de invloed van vrouwonvriendelijke cultuur bij studentenverenigingen? Hoe wordt er in social media en op televisie over vrouwen gesproken? Wat betekent het als vrouwen tot heks worden verklaard? Wat geven mannen hun zoons mee?

Er is nog heel veel te doen. Toch blijf ik hoop houden. Mijn droom is een wereld waarin vrouwen zich veilig en vrij voelen. Waarin iedere vrouw naakt zou mogen zwemmen in schone oceanen. Veilig en met plezier.

Tot die tijd heerst de angst en zullen de sleutels door onze vingers priemen.

En reizen wij zoveel mogelijk samen.

Tot zover de vijfenvijfigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.
 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven