IMG kopie

Nr.56 Overgave aan de vijfde golf en Koningsdag 2023

Overgave aan de vijfde golf

Vandaag was ik op het strand van Texel. Precies daar waar de inspiratie voor mijn boek VOOR ONZE DOCHTERS ontstond. Een heerlijke dag met tintelfrisse wind, knalblauwe lucht en een stralende zon. En zand tussen mijn tenen. Ik was daar met mijn vollemaanvriendinnen en we vierden de overgave. Overgave aan het water. Aan de grote vrouwelijke oceaan. Vol vertrouwen weten dat het goed komt.
Ik dacht aan de golven. Golven wordt gebruikt voor bewegingen die overspoelen. Ze brengen verandering en daarna is het even rustig. Totdat de volgende golf zich aandient.
 

Hoe staat het met de feministische golven? Waar staan we nu en wat hebben de verschillende golven veranderd?

De eerste golf was politiek van aard en bewerkstelligde gelijke rechten. Denk aan het recht op scholing, stemrecht en recht op betaalde arbeid.

De tweede golf was voornamelijk economisch van aard en ging over de verhouding tussen betaalde en onbetaalde arbeid en de organisatie van kinderopvang. Uit de economische zelfstandigheid van vrouwen volgde seksuele vrijheid en ‘baas in eigen buik’.

De derde golf is cultureel en nog steeds heel actueel. Het gaat over gelijkwaardigheid voor iedereen en dus niet alleen voor blanke heteroseksuele (oudere) mannen. Inclusiviteit en diversiteit als basis voor menselijke samenwerking.

De vierde golf gaat over (sociale) media die (vrouwen)onderdrukking blootlegt, verscherpt en polariseert. Vierde golf feminisme gebruikt social media als versneller bij het blootleggen en melden van ongelijke behandeling en ongewenst gedrag (#metoo). Sociale media zijn tegelijk een middel om mensen schade toe te brengen. De vierde golf feminisme strijdt tegen sociale media die onderdrukking verergeren met onrealistische m/v schoonheids- en succesidealen, met ‘haters’ en pesters en met hardnekkige vrouwen- en lhbtiq-haat propaganda.

En dan nu de vijfde golf die aan komt rollen als een gigantische vloedgolf. Dit terwijl de vier eerdere golfen – afhankelijk van ieders woonplaats en cultuur – nog steeds voortrollen. In Nederland hebben we de vijfde golf nog niet echt benoemd. Het Engelstalige deel van het internet laat zien dat we hier te maken hebben met een ander soort golf. Krachtiger en liefdevoller en vanuit een heel ander perspectief.

De eerste vier golven bezagen de vrouw als slachtoffer waarbij iets ‘rechtgetrokken’ moest worden. Met daarbij 1) oog voor het aangedane leed en 2) de maatschappij aanzetten tot gendergelijkwaardig gedrag.

Bij de vijfde golf is de vrouw de oplossing. Oplossing van alle wereldproblemen. De vijfde golf gaat over onze duurzame toekomst. In de Covid-tijd zagen we dat vrouwelijke wereldleiders beter met de Covid-crisis omgingen. Tegelijkertijd kwamen er onderzoeksrapporten dat vrouwen betere managers en betere beleggers zijn. Dat bedrijven met vrouwelijke leiders minder aan greenwashing doen. Dat personeel zich gemiddeld genomen liefdevoller behandeld voelt door vrouwelijk leiderschap.

De vijfde golf leert ons ook dat we de wereld niet helpen door vrouwelijke namaak-mannen te creëren. Maar dat iedere vrouw trots mag zijn op haar eigen identiteit en dat zij zich niet hoeft te schamen voor zichzelf of haar lichaam. Dat iedereen de unieke persoon mag zijn die hij/zij/die is.

En dat vrouwen – door hun biologie – heel geschikt zijn om dienende leiders te zijn.

De vijfde golf gaat over natuurlijk vrouwelijk leiderschap. Leiderschap zoals de natuur het bedoeld heeft. Moeder Natuur.

We mogen ons overgeven aan de wijze natuur. Aan de vrouwelijke zee van creatie. Aan natuurlijk feminisme.
 
Overgave dus aan de vijfde golf. Een vloedgolf die uiteindelijk alle oude destructieve systemen zal wegspoelen. Een golf die ons uit de schaarste en het geweld naar overvloed en liefde zal leiden. Leve de overgave!
 

PS Er is nog één allerlaatste plek beschikbaar voor het tweedaagse programma Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap. Zie ik jou op woensdag 17 mei en vrijdag 2 juni?

 
Nieuws van de week – Koningsdag 2023
 

Naast al het oorlogsleed van deze week was er afgelopen donderdag een hele mooie feestelijke en vreedzame dag: Koningsdag. Een dag van saamhorigheid en gezelligheid.

Voor mijzelf was dit het eerste jaar dat ik deze Koningsdag als soroptimist beleefde.

Wie zijn de soroptimisten en wat doen wij op Koningsdag?

Kijk het mooie filmpje gemaakt door Northsea Productions waarin ik samen met Dorine Tamis, president van onze Soroptimistclub Amsterdam-Zuid/Amstelveen, figureer. Inclusief oranje pruik en het nieuwe woord ‘voorstreven’, een combinatie van voorstaan en nastreven.
 
In oktober vorig jaar ben ik lid geworden van dit internationale vrouwennetwerk dat in 125 landen actief is en vertegenwoordigd is in verschillende VN-onderdelen.
 
Ons goede doel van Koningsdag komt toevallig ook voor in hoofdstuk II ‘Hoe is het gelukt om vrouwen te temmen?’ van mijn boek VOOR ONZE DOCHTERS. En helaas is het bestaan ervan nog steeds erg nodig.
 

Tot zover de zesenvijftigste nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven