IMG

Nr.58 Verantwoordelijkheid nemen, een vilten baarmoeder en met transparantie naar bevrijding

Verantwoordelijkheid nemen

 

Wat zijn echte spirituele daden? Daarover las ik gisteren in het boek Heksenmonument van de Stichting Nationaal Heksenmonument. In de schaduw op deze bloedhete dag gromde ik instemmend, sprongen tranen in mijn ogen, voelde ik boosheid over al het onrecht en was ik verbonden met de diverse schrijvers die over misogynie, heksenjachten en moderne hekserij schreven in dit krachtige pamflet over eerherstel voor onschuldige slachtoffers van de heksenvervolgingen.

Bregje Hofstede quootte Starhawk in Heksenmonument over deze spirituele daden: ‘Mediteren kan verrijkend zijn voor jou persoonlijk, maar een sterkere spirituele daad zou zijn: “cleaning up garbage left at a campsite or marching to protest at an unsafe nuclear plant.” Alles is heilig en met elkaar verbonden, de aarde zelf is een Godin. En wie de principes echt wil eren, moet in actie komen. Starhawk is niet voor niets ook activitist. “The Craft*…. demands responsibility.”‘ *Craft betekent hier het heksenambacht (witch-craft).

Verantwoordelijkheid is precies het gevoel dat me ertoe heeft aangezet om de mensheid te onderzoeken op zoek naar de waarheid achter vrouwenonderdrukking. Het resulteerde in een bewustmakend boek: Voor onze dochters.

Maar er is meer nodig voor verandering dan alleen bewustwording. Het vergt ook actie: meer natuurlijk leiderschap en vooral meer vrouwelijk leiderschap. Daarom geef ik voor vrouwen de tweedaagse cursus Natuurlijk Vrouwelijk Leiderschap.

Na de succesvolle tweedaagse van dit voorjaar heb ik besloten deze cursus nog een keer te geven, en wel op vrijdag 29 september en vrijdag 13 oktober.

 

Wat betekent natuurlijk vrouwelijk leiderschap? Wat is het? Hoe doe je het? En hoe draagt het bij aan jouw geluk? Aan het geluk van anderen? En aan het welzijn van de wereld? Voel jij ook de verantwoordelijkheid?

In twee dagen leer je hier alles over. Net zoals dit voorjaar verblijven we met een kleine groep deelneemsters in een schattig huisje in een sprookjesachtig park nabij het Amsterdamse bos.

Tijdens deze dagen ben je even weg van de drukke buitenwereld.
Vanuit rust en natuur naar een herijking van jezelf voor het nieuwe seizoen 2023/2024.

Speciaal voor jou en jouw natuurlijke vrouwelijke leiderschap.

Doe jij ook mee?
 
 
PS. We zijn met een kleine groep. Wil je zeker zijn van je plaats, reageer dan snel!
 
 

Een vilten baarmoeder

Op Lorelei ontmoette ik vorig jaar Merel Suidgeest. Een bevlogen vakvrouw die het vilten tot in de puntjes beheerst. Afgelopen week belde ze me. Mijn boek had iets bij haar losgemaakt, vertelde ze. Een nieuw bewustzijn. Vervolgens ging ze mee doen aan een jaarprogramma en daar ging het balletje rollen. Een afbeelding die haar diep raakte werd een prachtig project: The Womb Journey.

Haar boodschap is het erkennen van het vrouwelijk lichaam als volwaardig en gelijkwaardig. Samen met andere liefdevolle handen maakt zij op het Lorelei festival een vilten baarmoeder waar twee mensen in kunnen liggen. Zacht en beschermd. Gekoesterd.

Ik draag haar project een warm hart toe. Van ieder verkocht exemplaar van Voor onze dochters draag ik 1 euro af aan The Womb Journey. Dit geldt voor alle verkochte boeken in de periode vanaf 22 juni tot en met 31 juli 2023.

Wil je haar direct steunen? Dat kan via de crowdfunding actie voor The Womb Journey.

Je kunt dit creatieproces live meemaken op het Lorelei festival. Voor zaterdag 8 en zondag 9 juli en voor de midweek van 11 tot en 13 juli zijn nog kaartjes verkrijgbaar.

Net als vorig jaar ben ik ook weer op dit prachtige vrouwenfestival. Op het marktveld verkoop ik mijn boek Voor onze dochters. Met Christine Pannebakker geef ik de workshop Schaamteloos manifesteren op 8 en 9 juli. Nu al heel veel zin in!

Zie ik je daar?
 
 
Nieuws van de week – Met transparantie naar bevrijding
 

Mijn nieuws van de week gaat vaak over onrecht en onderdrukking. Hier is helaas nog veel van te vinden in onze wereld. Dat weten door de berichtgeving, die via officiële en niet-officieel kanalen tot ons komt. Wordt het beter? Het is in ieder geval transparanter, waarbij het belangrijk is om vast te stellen wat ‘echt’ nieuws is en wat fake-news is.

Op onze nationale bevrijdingsdag 5 mei reflecteerde ik over de betekenis van die dag in het kader van onderdrukking. Die dag vieren wij immers onze bevrijding van de onderdrukker Nazi-Duitsland.

Wat betekent het precies om vrij te zijn?

Waar willen we ons van bevrijden?
– natuurlijk van alle oorlogen
– van al het (zinloze) geweld
– van alle onderdrukkers van mensen
– van de wapenwedloop die niet meer nodig is als er geen onderdrukkers zijn
– van alle onderdrukking van de natuur, het milieu en het klimaat?

Zou dit mogelijk zijn?

We zouden miljoenen mensenlevens kunnen sparen en ontelbaar menselijk leed. We zouden dan hopelijk de op handen zijnde klimaat- en biodiversiteitsramp nog kunnen afwenden.

 

Immense vervuiling, destructie en uitputting van de aarde zouden verdwijnen als we een eind maken aan wapenwedloop, oorlogen, schadelijke productie en consumptie.

Hoe daar te komen?

 

Het begint bij het bewustzijn dat ongewenst gedrag niet goed is. Schadelijk. Want geweld, oorlog, onderdrukking, uitputting en vervuiling zijn net zoals verkrachting en aanranding zeer schadelijk en ongewenst gedrag. Aan alle daders: het is dus niet stoer.

 

Dit bewustzijn begint bij transparantie. Bijvoorbeeld door #metoo.
 
De Europese duurzaamheidsrapportageregels, de CSRD, laat grote bedrijven straks rapporteren over hun ongewenste vervuilende en onderdrukkende gedrag in de gehele keten. Met het betrekken van de gehele keten raken ook vele kleine bedrijven (toeleveranciers of afnemers) betrokken. Praktisch ieder bedrijf zal zich in meerdere of mindere mate moeten gaan verantwoorden over hun impact en gedrag. Nationaal en internationaal. Transparantie.
 
Wat rest zijn overheden en andere organisaties dan bedrijven. Ook bij hen is transparantie nodig. Voor het transparanter maken van het gedrag van landen zijn door de VN duurzaamheidsdoelen vastgesteld, de 17 SDG’s, waarover landen in 2030 echt resultaat moeten hebben geboekt. Transparantie.

 

Dat is nog niet genoeg, want de SDG’s dekken niet alle schadelijke gedrag af. En wat mist zijn alle overige menselijke organisaties, zoals bijvoorbeeld NGO’s, kerken en verenigingen. Daarom heb ik de Menselijkheidsindex ontwikkeld. Dit gaat over de 10 voorwaarden voor menselijk welzijn. Toe te passen voor alle soorten van menselijk groepsleven en zelfs als checklist voor je eigen gedrag.

Met transparantie over de 10 voorwaarden voor menselijk welzijn gaan we op weg naar een echte vrije toekomst.

Wil jij meer weten over de Menselijkheidsindex? Via mijn website kun je gratis het ebook De Menselijkheidsindex in het kort downloaden.
 

Tot zover de achtenvijftigste de nieuwsbrief. Mocht jij je verbazen over (on) menselijk nieuws of andere input hebben voor mijn nieuwsbrief, laat het me weten op info@monikabankert.com.

Samen gaan we op weg naar een menselijke wereld en al het positieve en liefdevolle helpt.

 
Ik wens je een hele fijne week en tot snel!
 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven