MB index illustratie

Tip 3 voor onze nieuwe lijsttrekkers: welzijn bepaalt ons natuurlijke geluk – ook buiten Barbieland

De derde tip schrijf ik vanuit een winderig Newcastle-upon-Tyne. Marco en ik maken een roadtrip door Engeland en Schotland. Het valt op dat ook hier de Barbie hype heerst. Fans, veelal vrouwelijke, in oogverblindende roze outfits en prachtig roze versierde bioscopen bepalen het straatbeeld.  Wat heeft dit te maken met tip 3 en met de 10 voorwaarden voor menselijk welzijn?

De eerste twee tips gingen respectievelijk over welzijnsvoorwaarde 9 en 10 van de Menselijkheidsindex*. De derde tip gaat over de bron van de Menselijkheidsindex.

De Menselijkheidsindex heb ik afgeleid uit de natuur. Om precies te zijn uit onze menselijke evolutie. Ik heb deze onderzocht om het antwoord te vinden op de vraag waarom vrouwen onderdrukt worden. Komt dit fenomeen uit onze natuur of onze cultuur? Mijn zoektocht en het antwoord daarop is te lezen in mijn boek VOOR ONZE DOCHTERS.

Vrouwenonderdrukking is het kenmerk van een wereld waar mannen de baas zijn. Onze wereld. Niet overal even ernstig, maar toch. Een wereld met een monomane focus op macht, status en geld, in plaats van aandacht voor het welzijn van mens en natuur. Een wereld gericht op geweld, wapens en legers in plaats van vrede, liefde en schoonheid. 

Wat is het dan heerlijk om weg te kunnen dromen in de wereld van Barbieland waarin het iedere dag de beste dag ooit is. Waar vrouwen de baas zijn en mannen niet onderdrukt worden, maar er gewoon minder toe doen. Waar alles draait om liefde en schoonheid. Hoe mooi kan het zijn? Of is dit juist te mooi om ooit waar te kunnen zijn?

Want wat is onze ware natuur? Is dat het goed voor elkaar zorgen in kleine groepjes en zo overleven gedurende miljoenen jaren? Of is het elkaar de tent uitvechten, de aarde uitputten en de natuur kapotmaken om te laten zien wie de grootste heeft?

Uit de evolutie valt af te leiden dat (het leiderschap in) de natuur vrouwelijk is en dat het mannelijke alleen is toegevoegd voor het mogelijk maken van de voortplanting van meercelligen. Wat kunnen we leren van deze biologische wijsheid?

Dat de oplossing voor alle wereldproblemen zou zijn om vrouwen het exclusieve recht op leiderschap te geven. Dit betekent niet dat mannen zoals Ken uit Barbieland alleen maar ‘beach’ mogen doen. Deze grappige Ken-eigenschap komt voort uit de fantasie van kleine meisjes. De mannelijke exemplaren van onze diersoort hebben zich in de loop van de evolutie juist ontwikkeld tot helpende held op eigenlijk iedere denkbare specialiteit. Zelfs op het vlak van zorgzaamheid. Nodig voor de overleving van onze soort. 

Om mannen in onze huidige wereld het recht op leiderschap te ontzeggen is extremistisch,  discriminerend en politiek onhaalbaar. Wat wel mogelijk is, is de dringende raad aan alle (mannelijke) leiders hun vrouwelijke  (lees zorgzame en inlevende) kant mee te nemen bij hun leiderschap.

Met andere woorden: met aandacht voor het welbevinden van de bevolking. Dus mijn derde tip aan onze nieuwe lijsttrekkers luidt: focus op het welzijn, dat zorgt voor natuurlijk geluk en vrede.

Hierbij is de Menselijkheidsindex* een handige en complete leidraad voor dat wat echt belangrijk is voor menselijk welzijn. Het beantwoordt namelijk de volgende vragen:

Wat heeft een diersoort als het onze nodig om duurzaam te overleven? Wanneer zijn wij gelukkig? Welke omstandigheden, of beter gezegd voorwaarden, zijn er nodig op individueel, groeps-, omgevings- en verbindingsniveau om in welzijn te leven?

Wij zijn natuur en wij kunnen als mens alleen overleven in en met de natuur. Wij eten natuur, wij ademen lucht gemaakt door natuur en wij worden gelukkig van natuur. En zo kunnen wij iedere dag onze beste dag ooit leven.

Kortom: laten wij de wijsheid uit vier miljard jaar natuurlijke evolutie gebruiken als onze gids voor gelukkig menselijk handelen. De Menselijkheidsindex* is hierop gebaseerd.

*De Menselijkheidsindex bestaat uit vijf niveaus met ieder twee voorwaarden in totaal dus tien voorwaarden. Het is gebaseerd op de natuur en onze menselijke evolutie. Het gaat over wat onze diersoort nodig heeft om gelukkig te kunnen overleven. 

Meer informatie over de Menselijkheidsindex kun je vinden op mijn website, waaronder een gratis ebook over de Menselijkheidsindex en ook informatie voor lezingen over dit onderwerp.

 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven