IMG bij tip nummer vrijheid

Tip 8 voor onze nieuwe lijsttrekkers: laat de vrijheid van de één de ander niet schaden (natuurlijke kernwaarde 1)

‘Op weg naar een wereld waarin iedere vrouw naakt mag zwemmen. Waar we het water tegen onze huid mogen voelen. Mogen dobberen, duiken en zwemmen. In vrijheid, in veiligheid en met plezier. En in schone oceanen.’

Uit VOOR ONZE DOCHTERS van Monika Bankert

Deze week was BBB in het nieuws. Met Mona Keijzer als de beoogde premierskandidaat en met drie Tweede Kamerleden die van hun oude partij naar BBB verhuisden. Om Mona, BBB-lijsttrekker Caroline en alle andere lijsttrekkers te inspireren post ik iedere week een tip gebaseerd op de wijsheid van onze evolutie. 

Tip nummer 8 gaat over ons groepsleven, het derde niveau van de Menselijkheidsindex*. Hier zijn ook twee welzijnsvoorwaarden aan gekoppeld.

Voor een goed begrip van deze twee welzijnsprincipes moet ik eerst dé drie natuurlijke kernwaarden van het leven uitleggen. Vandaag is het de beurt aan natuurlijke kernwaarde 1 ‘Vrijheid’. Met daarbij weer een tip voor de politiek.

De quote uit VOOR ONZE DOCHTERS refereert aan het begrip vrijheid. Het naakt mogen zwemmen van iedere vrouw is mijn wens. Waarom vrouwen minder vrijheden hebben dan mannen heb ik onderzocht in VOOR ONZE DOCHTERS.

Wat betekent vrijheid in de natuur?

Al wat leeft is vrij. Ieder leven kan zich bewegen of zich ergens wortelen. De natuurlijke grenzen aan vrijheid liggen daar waar het botst met de andere twee natuurlijke kernwaarden, zorgzaamheid en gelijkwaardigheid.

Er zijn dus grenzen aan vrijheid. Dat hoort bij het feit dat we in groepen leven, in een natuurlijke omgeving op een niet-oneindige planeet. Alle menselijke culturen hebben daar een regel voor. Deze heet de gouden regel, en komt in meerdere varianten voor. Zoals: Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet, of behandel uw gasten zoals jezelf behandeld wilt worden, of doe wat je wilt maar schaadt niemand.

Dit betekent: breng geen schade toe aan een ander in de ruimste zin van het woord. Dus niet aan mensen en niet aan andere levende wezens, niet aan onze leefomgeving, dampkring en planeet. Niet voor het heden en ook niet voor de toekomst, voor het toekomstige leven op aarde.

Een simpele regel, maar lastig om nu na te leven. Omdat ons huidige consumptie- en productiegedrag nog niet toekomstneutraal is. Politici hebben hier invloed op. Ze kunnen beleid en wetten creëren die stimuleren dat we leven op een manier die zo min mogelijk tot geen schade geeft voor natuur, klimaat en de toekomst.

Ik vind het heel ernstig dat nog niet iedereen in de politiek doorheeft hoe ons huidige gedrag andere mensen, toekomstige generaties en al het overige leven op aarde schaadt.

Daarom deze boodschap aan onze nieuwe lijsttrekkers: ‘Laat de vrijheid van de één de ander niet schaden en heb daarbij een scherp oog voor de toekomst. Tenslotte: regeren is vooruitzien!

*De Menselijkheidsindex bestaat uit vijf niveaus met ieder twee voorwaarden, in totaal dus tien voorwaarden. Wij zijn een sociale diersoort en leven in groepen om te overleven. Beloningshormonen van vriendschappelijk- en liefdescontact, maar ook van samenwerking stimuleren ons groepsgedrag. Ons instinctmatige groepsleven is het derde niveau van de menselijkheidsindex. De natuurlijke kernwaarden spelen in ons groepsleven een grote rol.

De eerste natuurlijke kernwaarde is vrijheid. Al wat leeft is vrij. Onze vrijheid wordt op een natuurlijke wijze afgegrensd door de andere twee natuurlijke kernwaarden van ons groepsleven: zorgzaamheid en gelijkwaardigheid.

Meer informatie over de Menselijkheidsindex kun je vinden op mijn website monikabankert.com, waaronder een gratis ebook over de Menselijkheidsindex en ook informatie voor lezingen over dit onderwerp.

#menselijkheidsindex #tienwelzijnsvoorwaarden #detienvoorwaardenvoormenselijkwelzijn #welzijn #geluk #verantwoordelijkheid #vrijheid #zorgzaamheid #gelijkwaardigheid #BBB #monakeijzer #carolinevanderplas #toekomstigegeneraties #tweedekamer #lijsttrekkers #verkiezingen #schade #natuurlijkekernwaarden #kernwaarden #natuur #onzetoekomst

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Monika?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Winkelwagen
Scroll naar boven